Partidele pro-europene s-au angajat să sprijine integrarea Republicii Moldova în UE

Mai multe partide pro-europene au semnat duminică „Pactul pentru Europa”, un acord ce vizează integrarea europeană a Republicii Moldova.

Inițiat de blocul recent format „Împreună”, compus din Platforma Demnitate și Adevăr, Liga Orașelor și Comunelor, Partidul Schimbării și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, documentul urmărește atingerea unui consens național, evitarea disputelor și depășirea divergențelor privind parcursul european. Aceste formațiuni au propus în aprilie ideea unui pact național, criticând totodată guvernarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru ceea ce au numit „monopolizarea” direcției europene a țării.

Prin acest pact, semnatarii și-au asumat angajamentul politic de a sprijini pe deplin integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. De asemenea, au promis să promoveze statul de drept, coeziunea socială și solidaritatea națională, prioritizând interesul public în fața intereselor personale, de grup sau de partid.

Un alt punct important al Pactului pentru Europa este condamnarea războiului de agresiune și ocuparea teritoriilor suverane prin forță, subliniind angajamentul față de principiile dreptului internațional și convențiile care protejează suveranitatea, independența și integritatea statelor membre ale ONU, principii recunoscute și în Constituția Republicii Moldova și tratatele fundamentale ale Uniunii Europene.

Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, a subliniat importanța simbolică a semnării acestui pact, afirmând că Uniunea Europeană (UE) transcende culoarea politică. După ce reprezentanții partidelor și-au asumat acest angajament, Țurcanu a accentuat unitatea necesară pentru integrarea Republicii Moldova în UE.

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, a exprimat convingerea că atât Republica Moldova, cât și Ucraina, au șanse mari să devină membre ale Uniunii Europene până la sfârșitul acestui deceniu.

Lista semnăturilor la situația din 26.05.2024
Total
0
Shares
Total
0
Share