Parlamentul Român a aprobat dublarea cotei de vânătoare a urșilor bruni: 481 de urși pot fi împușcați anual în următorii doi ani

Parlamentarii români au aprobat împușcarea a aproape 500 de urși bruni în următorii doi ani. Votul din Camera Deputaților a trecut cu 214 voturi pentru, 7 împotrivă și 23 de abțineri, având doar un parlamentar absent. Modificările legislative propuse prevăd un total de 426 de urși bruni care vor fi recoltați anual în 2024 și 2025, ca măsură de prevenție, și 55 de urși bruni anual, ca măsură de intervenție, scrie Euronews România.

Aceasta reprezintă o dublare a numărului de urși care pot fi împușcați, având drept scop prevenirea atacurilor asupra oamenilor și a pagubelor produse de urși. Conform noilor reglementări, vânătorii, inclusiv cei străini care plătesc, vor putea împușca urși de talie medie spre mare, cu până la 400 de puncte, pe cota de prevenție. Unul dintre inițiatorii proiectului, deputatul Gheorghe Nacov, a explicat că aceste modificări sunt necesare pentru a controla populația de urși și a preveni incidentele periculoase.

Pe lângă cota de prevenție, există și o cotă de intervenție care vizează urșii considerați agresivi, responsabili de atacuri asupra gospodăriilor și oamenilor. Astfel, 55 de urși agresivi vor putea fi recoltați până la sfârșitul acestui an, și alți 55 până la sfârșitul anului 2026.

Decizia a stârnit controverse și discuții aprinse, atât în rândul politicienilor, cât și al societății civile, ridicând întrebări despre echilibrul dintre protecția faunei sălbatice și siguranța publică.

Total
0
Shares
Total
0
Share