OPINIE: Ceea ce se întâmplă în UTA Găgăuzia este un eșec, inclusiv al guvernării

Problema autonomiei găgăuze ca și celelalte probleme grave din RM pot fi rezolvate odată cu anihilarea crimei organizate și a corupției. În momentul în care eșuăm la aceste capitole nu are rost să mai discutăm altele. Opinia aparține liderului Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, și a fost expusă în cadrul emisiunii Cabinetul din umbră de la Jurnal TV

Solicitat să comenteze organizarea în UTA Găgăuzia a congresului care urmează să aibă loc sâmbătă și care conține elemente vădite de separatism, deputatul Dan Perciun a declarat că situația trebuie abordată cu mult calm, pentru a evita „ațâțarea spiritelor”.

„Cred că prima întrebare pe care ar trebui să ne-o punem este ce le-ar conveni rușilor cel mai tare pe moment să se întâmple în raport cu Găgăuzia. Cred că cel mai bun scenariu pentru Federația Rusă astăzi este o confruntare directă între Chișinău și autoritățile de acolo, o degradare a situației și o posibilă escaladare care să preceadă summitul CPE. De aceea cred că lucrurile trebuie tratate cu mult calm, pentru a nu alimenta aceste confruntări. Trebuie să fie identificați oamenii raționali care există în autonomie, inclusiv în Adunarea Populară și în rândul primarilor și să fie asigurată comunicarea cu ei. Acest lucru trebuie să-l facă guvernarea și instituțiile statului, dar în așa fel încât să nu alimentăm un scenariu străin și să menținem calmul. De asta cred că nu ar trebui să ațâțăm azi spiritele”, a spus Dan Perciun.

Ștefan Gligor a subliniat că problema autonomiei găgăuze ca și multe alte probleme stringente din RM pot fi rezolvate doar odată cu anihilarea crimei organizate și a corupției. Dacă eșuăm la aceste capitole nu are rost să mai discutăm despre celelalte

„Ceea ce se întâmplă în UTA Găgăuzia este un eșec, inclusiv al guvernării. Nu a fost învățată ori s-a uitat lecția din noiembrie 2021 de la Bălți și am ajuns la această catastrofă politică. E o catastrofă atunci când un grup criminal organizat după 4 ani de la fuga lui Plahotniuc desfășoară o activitate politică nestigherit și asta vorbește despre ignorarea situației de către SIS, PG, PCCOCS, etc. Riscurile sunt absolute”, a spus Ștefan Gligor.

Amintim că așa-numitul „Congres” al autorităților locale din UTA Găgăuzia, care urmează să aibă loc sâmbătă, 27 mai, la inițiativa unor agenți locali loiali Kremlinului, urmează să adopte textul unei rezoluții. Aceștia solicită ca actele votate la nivel local să nu mai fie supuse controlului Cancelariei de stat, să aibă mai mulți reprezentanți la nivel legislativ, executiv, judecătoresc. Mai doresc o misiune de garanți formată din reprezentanți ai Consiliului Europei, ONU, Rusiei, Turciei și Germaniei care ar asigura „respectarea de către autoritățile centrale a statutului autonomiei” ș.a. În cazul în care autoritățile vor ignora aceste solicitări, activiștii ruși din regiune își asumă organizarea unui referendum „privind viitorul autonomiei”.

Total
0
Shares
Total
0
Share