Olaf Scholz exclude alegeri legislative anticipate în urma înfrângerii în alegerile europene

Cancelarul german Olaf Scholz exclude organizarea unor alegeri legislative anticipate, ca în Franţa, în urma unei înfrângeri usturătoare a Guvernului său în alegerile europene, anunţă un purtător de cuvânt al Guvernului, scrie News.ro

Ideea unor alegeri anticipate, cerută de extrema dreaptă şi tenori conservatori, nu a fost avută în vedere „în niciun moment, nicio secundă”, precizează Steffen Hebestreit, în pofida unui rezultat „puţin satisfăcător” al celor trei partide din cadrul coaliţiei guvernamentale între Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului, Verzi şi Partidul Liberal (FDP).

„Data alegerilor la termen este stabilită în toamna lui 2025. Este ceea ce prevedem să facem”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

El a subliniat marile diferenţe între sistemul francez, în care preşedintele joacă un rol de prim-plan, şi german, unde ansamblul puterii executive naţionale se află în mâna cancelarului şi partidului său.

Cele trei partide din cadrul coaliţiei înfiinţate la sfârşitul lui 2021, au obţinut mai puţin de o treime din sufragii în scrutinul european de duminică şi au pierdut teren, mai ales Verzii, potrivit unor rezultate încă provizorii.

Marele câştigător al alegerilor europene este tabăra conservatoare, Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi Partidul Uniunea Creştin Socială (CSU) din Bavaria cu care este aliat, cu un scor de 30%, urmate de Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) cu un scor de 15,9%.

Luni, liderul CSU a cerut să organizeze alegeri ”cât mai rapid posibil” şi ”un nou start al ţării noastre”.

Guvernul Scolz „nu mai are nicio susţinere a populaţiei”, a declarat Markus Söder la ostul NTV.

Scholz „mai are o singută sarcină de îndeplinit”, a apreciat pe X, la rândul său, copreşedinta AfD Alice Weidel, „să deschidă calea unor noi alegeri, în loc să guverneze încă un an împotriva marii majorităţi a populaţiei”.

De la înfiinţarea Republicii Federale Germania, în 1949, alegeri anticipate au avut loc în trei rânduri, în urma unei moţiuni de cenzură în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului, în timpul social-democratului Willy Brandt (1972), conservatorului Helmut Kohl (1982) şi al lui Gerhard Schröder, un social-democrat, în 2005.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share