Numărul petițiilor înregistrate de CNAM a crescut cu 874 în prima jumătate a anului 2024

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a înregistrat pe parcursul primelor șase luni ale anului curent 1450 de petiții, cu 874 mai multe față de perioada similară a anului trecut. Mai mult de jumătate dintre ele au fost depuse personal la sediul central, sau la agențiile teritoriale ale CNAM. Reprezentanții companiei au oferit răspuns la toate petițiile, iar problemele descrise au fost elucidate, fiind luate și măsuri pentru remedierea lor.

Tematicile abordate cel mai frecvent de petiţionari s-au referit la restituirea sumelor plătite eronat în fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM), acordarea sau suspendarea statutului de persoană asigurată, mărimea, modul şi termenele de achitare a primei de asigurare. Aceste tematici au constituit subiectul a 1013 petiții.

Circa 300 de cereri s-au referit la listele de aşteptare, urgentarea tratamentului în cadrul programelor speciale.

Alte subiecte formulate în petiții vizează accesul la servicii medicale în volum deplin şi de calitate, asigurarea cu medicamente sau dispozitive medicale compensate, achitarea unor plăţi nejustificate sau informale pentru medicamente și servicii medicale/restituirea plăților, înregistrarea la medicul de familie sau schimbarea acestuia, accesul la serviciile medicilor specialiști, executarea hotărîrilor instanțelor de judecată, dificultăți de acces a portalului certificatelor medicale, managementul instituțiilor medicale, acces la informații de interes public, date din Sistemul informaţional automatizat „Asigurarea obligatorie de asistenţă medicală” cu referire la persoanele fizice sau juridice, eliberarea adeverințelor /certificatelor ce confirmă statutul persoanei în cadrul sistemului AOAM.

Petiţiile în adresa CNAM pot fi depuse prin e-mail – petitii@cnam.gov.md, secretariat@cnam.gov.md, poșta tradiţională (mun. Chişinău, str. Vlaicu Pârcălab, nr. 46) sau în cutia poştală amplasată la sediul central al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

În primul semestrul al anului 2024, conducerea CNAM şi conducătorii agenţiilor teritoriale au primit în audienţă peste 173 de persoane, cu 62 mai multe față de perioada similară a anului 2023.

Total
0
Shares
Total
0
Share