Moldova condamnă crimele de război, inclusiv bombardarea de către Rusia lui Putin a unui spital ucrainean pentru copiii care suferă de boli incurabile

Moldova condamnă crimele de război, inclusiv bombardarea de către Rusia lui Putin a unui spital ucrainean pentru copiii care suferă de boli incurabile. Mesajul a fost transmis de către președintele țării.

“Război împotriva copiilor – trebuie să spunem lucrurilor pe nume despre ceea ce s-a întâmplat astăzi la Kiev, despre bombardarea de către Rusia a unui spital pentru copii care suferă de boli incurabile. Uciderea copiilor nu este despre ideologie, geopolitică sau dezbateri politice. Este despre copii nevinovați, despre bombele care lovesc spitale unde micuții luptă împotriva cancerului. Este despre copii care mor în brațele mamelor lor. Este un război împotriva copiilor.

Este șocant că unii încă mai neagă aceste atrocități. Moldova condamnă cu fermitate aceste crime de război. Haideți să fim uniți pentru dreptul la viață al acestor copii și al multor copii traumatizați în război, pentru un viitor în care fiecare copil are șansa de a trăi în pace și bunăstare.

Lumea de astăzi este total diferită de cea dinainte de februarie 2022 – trebuie să ne concentrăm pe ceea ce contează cu adevărat: oprirea uciderii acestor suflete nevinovate”, a declarat conducerea statului.

Un atac al Rusiei asupra Ucrainei, descris drept unul „masiv” de autoritățile ucrainene, a dus la moartea a cel puțin șapte persoane. La Kiev, printre obiectivele lovite de bombardamente s-a numărat și un spital de copii.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că „peste 40 de rachete de diferite tipuri” au vizat orașele Kiev, Dnipro și Krivîi Rih din centrul Ucrainei, dar și localitățile Kramatorsk și Sloviansk din estul țării.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a spus că ar fi vorba de 11 victime. El a spus pentru Reuters că atacul din 8 iulie asupra capitalei ucrainene este „unul din cele mai grave” din cele 28 de luni de război.

Exploziile au fost înregistrate la Kiev începând cu ora locală 10:30, moment în care autoritățile militare au cerut populației să se adăpostească. O alertă aeriană a fost emisă la nivel național, ca răspuns la mișcările aviației rusești.

Administrația militară a Kievului a declarat că spitalul de copii Ohmatdit a fost avariat. Imagini video publicate de RFE/RL au arătat la fața locului cozi de oameni care ajutau la îndepărtarea resturilor, în timp ce fumul ieșea din clădire.

Căderi de resturi de rachete au fost raportate în mai mult de jumătate din zonele din jurul capitalei ucrainene. Potrivit ultimelor informații, numărul deceselor cunoscute până în prezent în întreaga țară este de cel puțin 10, în urma atacurilor din 8 iulie.

Comandantul forțelor aeriene, generalul Mikola Oleșciuk, a declarat prin intermediul Telegram că rachetele au vizat regiunile nord-vestice și centralele Jitomir și Cerkasî.

În nord-estul Ucrainei, primarul orașului Harkov, Ihor Terehov, a declarat că două femei au fost spitalizate cu răni după ce bombardamentele rusești au lovit trei clădiri rezidențiale.

Guvernatorul din Harkov a declarat ulterior, la 8 iulie, că explozia unei mine în regiunea lui a ucis cinci persoane, informează Radio Europa Liberă.

Total
0
Shares
Total
0
Share