Ministrul Energiei a declarat că Republica Moldova ar putea relua achizițiile directe de gaze naturale de la Gazprom

Republica Moldova ar putea relua achizițiile directe de gaze naturale de la Gazprom, în cazul în care concernul rus va oferi un preț avantajos. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei emisiuni de la postul TV8, scrie N4.

Victor Parlicov, ministrul Energiei: „Dacă țineți minte, am fost cândva criticat pentru că, iată, ne întoarcem la Gazprom. Nu ne întoarcem la livrările Gazprom, dar noi putem procura de la Gazprom, dacă va fi un preț mai bun față de ceea ce putem primi pe piață, de la alt furnizor. Nu este nici un scop de a reveni sau nu la Gazprom sau de a procura sau nu de la Gazprom. Este pur și simplu o chestiune de economie. Mă strădui, din contra, să reduc nivelul politizare și întrebările privind livrările de gaze.”

Ministrul Energiei a precizat că autoritățile moldovenești au trimis deja o solicitare către „Gazprom” privind posibilele rute de livrare a gazelor naturale pentru regiunea transnistreană, începând cu ianuarie 2025, când expiră actualul acord dintre Ucraina și Gazprom.

Victor Parlicov, ministrul Energiei: „Noi partea noastră de lucru nostru o facem. Ne străduim să primim cât mai curând această claritate de la „Gazprom”, ce facem dacă ruta tradițională nu funcționează, care sunt condițiile de livrare pe o rută alternativă. Gaz în regiune este destul de mult. Problema nu este să cumperi gaz. Problema este că „Gazprom” a fost de acord până acum să livreze acest gaz gratuit în regiunea transnistreană. Dacă „Gazprom” decide să nu o mai facă, gaz va fi, dar acolo, în regiunea transnistreană, cineva va putea achita pentru el?”

Victor Parlicov a mai subliniat că, în cazul în care Ucraina nu va reînnoi contractul de tranzit pe teritoriul său, transportul gazelor ar putea fi redirecționat pe rute alternative, precum cea prin Turcia.

Total
0
Shares
Total
0
Share