Medicii din capitală constată o creștere a numărului cazurilor de enteroviroze la copii

Situație alarmantă în capitală. Specialiștii atenționează că numărul cazurilor de îmbolnăvire prin infecții enterovirale este în creștere.

În doar 8 zile au fost înregistrate 56 de contaminări în rândul copiilor. În acest moment, peste 30 de copii sunt internați în spitalele din municipiul Chișinău cu infecții enterovirale.

În context, medicii îi îndeamnă pe părinți să respecte igiena personală a micuților, iar la primele simptome să apeleze după ajutor.

Inițial, infecția poate fi confundată cu o răceală obișnuită, care se manifestă cu febră, gât roșu, inflamat.

Boala se manifestă inclusiv prin erupție cutanată, însă virusul poate afecta membranele mucoase ale ochilor, pielea, mușchii, precum și organele interne, cum ar fi inima și ficatul.

Prin urmare, este necesară consultația specialiștilor încă de la primele simptome.

Liubovi Neamțu, director adjunct Spitalul Clinic Municipal de Copii: „Dacă temperatura copilului crește și apar erupții alergice, este imperativ să consultați un medic de familie pentru a face diagnosticul corect și a preveni dezvoltarea infecțiilor virale periculoase, cum ar fi meningita”.

Cei mai expuși bolii sunt copiii care au între 3 și 10 ani. Părinții, dar și angajații grădinițelor sunt sfătuiți să fie prudenți.

Liubovi Neamțu, director adjunct Spitalul Clinic Municipal de Copii: „Cea mai importantă este igiena atât personală, cât și a copilului, prelucrarea jucăriilor cu care intră în contact copilul. Spălarea produselor, cum ar fi fructe, legume, prelucrarea termică corectă”, a declarat medicul pentru www.tv6.md.

Potrivit medicilor, anul trecut, din cauza pandemiei, cazurile de infecții enterovirale au fost puține.

În 2019 au fost confirmate 805 cazuri, inclusiv 11 de meningită seroasă. În perioada lunilor mai-august sunt înregistrate cele mai multe îmbolnăviri.

Infecţia enterovirală se transmite prin intermediul unui virus enteroviral, contagios, care afectează mai ales copiii cu vârsta de până la 7 ani.

Înfecţia enterovirală este o boala intestinală acută, ce se manifestă prin durere acută de burtă, febră, diaree, vomă, semne uşoare de răceală, precum eliminări nazale, strănut, durere în gât, printr-un simptom sau mai multe dintre acestea, în funcţie de caz. La unii copii poate apărea sindromul gură-mână-picior, manifestat prin erupţii roşietice pe piele, inclusiv pe palme, tălpi şi pe mucoasa gurii.

La apariţia unor semne, precum greaţa, diareea, voma, febra, crampele în abdomen, boala este deseori confundată de către părinţi cu toxiinfecţie alimentară la copil.

În alte cazuri, virusul poate fi responsabil de aparaţia conjunctivitei, meningitei, encefalitei, miocarditei la copii, dar şi adulţi.

Infecţia poate fi prevenită

Răspândirea infecţiei se face în principal din cauza nerespectării regulilor de igienă. Mâinile nu se spală cum trebuie, nu se curăță bine robinetele, deseori, alimentele cumpărate din stradă nu corespund normelor de igienă. De asemenea, infectarea se poate produce din cauza consumului de apă din fântâni, izvoare neamenajate sau piscine.

Potrivit specialiştilor, pentru a preveni infectarea este esenţială respectarea regulilor de igienă personală: spălarea minuţioasă a mâinilor cu apă şi săpun, înainte de masă şi după frecventarea toaletei, consumul apei din fântâni şi izvoare numai după fierbere, spălarea mâinilor înainte și după prepararea bucatelor; limitarea participării copiilor la diferite manifestări în locurile aglomerate, igienizarea regulată a încăperilor (aerisirea, dereticare umedă), evitarea scăldatului în bazinele neamenajate, evitarea contactului cu persoanele bolnave.

În caz de febră, vomă, diaree, semne de afectare a căilor respiratorii se solicită ajutorul medicului de familie.

Citește și: NEWS ALERT // Doi angajați ai Inspectoratului de Poliție Dubăsari au fost reținuți de milițienii din stânga Nistrului

Total
0
Shares
Total
0
Share