Mark Rutte caută adjunct la NATO pentru a-l înlocui pe Mircea Geoană

Înainte de a-și începe oficial mandatul de lider al NATO, Mark Rutte examinează deja CV-urile candidaților care doresc să fie mâna sa dreaptă. Actualul adjunct, Mircea Geoană, care ocupă această funcție din 2019, este așteptat să se retragă pentru a candida la alegerile prezidențiale din România, programate pentru luna noiembrie, scrie Digi24.ro

Un diplomat de rang înalt din Europa de Vest a menționat că este un consens general printre aliați că un est-european ar trebui să fie desemnat ca adjunct al lui Rutte. Acest diplomat, la fel ca și alți diplomați NATO citați în acest articol, a vorbit sub anonimat pentru a împărtăși informații din interior.

Discuțiile de la sediul NATO se concentrează pe două foste oficiale din Macedonia de Nord și Bulgaria, ambele țări balcanice care au fost sub controlul sovietic până la sfârșitul Războiului Rece.

„Postul ar putea fi ocupat de o femeie din Europa de Est”, a declarat Oana Lungescu, fost purtător de cuvânt al NATO, pentru POLITICO. „Un aspect important este că există eforturi publice de a numi o femeie ca secretar general în locul lui Rutte.”

Rutte va prelua conducerea NATO pe 2 octombrie, într-un moment în care alianța militară se concentrează pe sprijinirea flancului estic pentru a preveni orice agresiune potențială din partea Rusiei. De exemplu, Germania estimează că Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace țările NATO în următorii cinci până la opt ani, dacă va decide să facă acest lucru.

Potrivit sursei citate, această situație subliniază importanța cunoștințelor aprofundate în „kremlinologie” în procesul de selecție al adjunctului lui Rutte.

Total
0
Shares
Total
0
Share