Maia Sandu, unde sunt miliardele?

Am fost anunțați solemn că pe data de 17 septembrie 2024, la Chișinău, vor veni peste 65 de oficiali europeni. Aceștia vor participa la cea de-a V- a ediție a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Platform), platformă inițiată de România, Germania și Franța.
 
Deci pe 17 septembrie cu doar trei zile înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerea președintelui Republicii Moldova, evident, această conferință nu are nici o legătură cu susținerea din exterior a Maiei Sandu.
 
Este necesară o retrospectivă a conferințelor precedente, pentru a înțelege importanța practică a acestei platforme pentru cetățenii Republicii Moldova:
 
– prima ediție a conferinței a avut loc la Berlin, Germania, pe data de 05 aprilie 2022. În urma acelei conferințe Republicii Moldova i s-a promis ajutor în valoare de 659 milioane euro.

– a doua ediție a conferinței a avut loc la București, România, pe data de 15 iulie 2022, în urma căreia Republicii Moldova i s-a promis adițional încă 77 milioane euro.

– a treia ediție a conferinței a avut loc la Paris, Franța, pe 21 noiembrie 2022. În cadrul acelei ediții, Franța și Germania au promis ajutor de 200 milioane euro și respectiv 95 milioane euro.  

– a patra ediție a conferinței a avut loc la Chișinău pe 17 octombrie 2023. În rezultatul acelei conferințe Republicii Moldova i s-a promis adițional încă 149 milioane euro.
 
Însumând ajutorul total promis în cadrul celor patru ediții a conferinței Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, reiese suma de 1 miliard, 180 milioane euro. Sumele promise reprezintă asistență financiară directă, granturi și credite concesionale, ajutor umanitar, ajutor pentru refugiați, pentru infrastructură și energie.
 
Pînă în data de 17 septembrie 2024 înainte de a începe cea de-a V -a ediție a conferinței Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, în spiritul transparenței decizionale, solicit Guvernului Republicii Moldova să prezinte un raport amplu, câți bani din cei 1 miliard 180 milioane euro au ajuns în bugetul statului și cum au fost cheltuiți acești bani.

În cazul neprezentării acestui raport vom adresa această întrebare celor 65 de oficiali europeni care vor participa la cea de-a V -a ediție a reuniunii conferinței Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.
 
Totul dar absolut totul ce se face trebuie să se regăsească în îmbunătățirea vieții oamenilor din Republica Moldova.
 
Maia unde-s banii?

Vlad Filat, președintele PLDM

Total
0
Shares
Total
0
Share