Lituania impune o interdicție nelimitată asupra posturilor de radio şi televiziune din Rusia şi Belarus

Lituania a extins interdicția privind difuzarea și transmisia posturilor de radio și televiziune din Rusia și Belarus, fără o limită inițială a restricției, după ce parlamentarii au adoptat această măsură, scrie Agerpres.ro

Interdicția apare în contextul în care Rusia și aliatul său apropiat Belarus sunt considerați un pericol și o amenințare la adresa securității țării baltice, membră UE și NATO, scrie Calea Europeană.

Lituania, care se învecinează cu exclava rusă Kaliningrad şi Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, găzduieşte, de asemenea, o minoritate de persoane cu origini ruseşti, care reprezintă 5% din cei 2,8 milioane de locuitori ai săi.

Vilnius a încetat să mai difuzeze posturile de radio și televiziune din Rusia și Belarus după ce Moscova a pornit un război la scară largă împotriva Ucrainei.

Uniunea Europeană a impus sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei ca urmare a războiului ilegal și neprovocat declanșat de Kremlin împotriva Ucrainei care se adaugă măsurilor impuse deja Moscovei încă din 2014, după ce aceasta din urmă a anexat ilegal Peninsula ucraineană Crimeea.

O parte dintre aceste sancțiuni se referă și combaterea propagandei ruse privind războiul din Ucraina. Așa se face că Uniunea a decis să includă Vocea Europei, RIA Novosti, Izvestia și Rossiyskaya Gazeta pe lista măsurilor punitive, după ce interdicții similare au fost adoptate asupra Russia Today și Sputnik.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, aceste canale mass-media se află sub controlul permanent, direct sau indirect, al conducerii Federației Ruse și sunt absolut esențiale în promovarea și sprijinirea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, precum și în destabilizarea țărilor învecinate.

În conformitate cu Carta drepturilor fundamentale, măsurile convenite nu vor împiedica canalele mass-media vizate și personalul acestora să desfășoare alte activități în UE în afara activităților de difuzare, de exemplu cercetare și interviuri.

Total
0
Shares
Total
0
Share