Liderul PN și-a prezentat platforma pentru alegerile prezidențiale: „Renato Usatîi – DOAR PENTRU MOLDOVA!”

A fost făcută publică Platforma electorală a candidatului Renato Usatîi la funcția de Președinte al Republicii Moldova. Documentul este întitulat „Renato Usatîi – DOAR PENTRU MOLDOVA!”.

Renato Usatîi își propune să declanșeze alegerile parlamentare anticipate și să formeze un guvern de profesioniști din toate partidele, inclusiv din cele extraparlamentare. Unul dintre pilonii centrali ai platformei electorale este trecerea la republica prezidențială: „E timpul când un singur om trebuie să-și asume răspunderea pentru ceea ce se întâmplă în țară!”. În premieră, este aceasta prevede instituirea funcției de vicepreședinte. În această funcție va fi numită persoana care se va clasa pe locul doi în rezultatul alegerilor prezidențiale.

Pentru dezvoltarea economică, Renato Usatîi propune realizarea planului național de industrializare a Moldovei, deschiderea de noi fabrici și uzine și implicit a noilor locuri de muncă. O altă prioritate este reanimarea Întreprinderii de stat ”Calea Ferată a Moldovei” și egalarea angajaților CFM cu bugetarii, cu achitarea salariilor din bugetul de stat.

Pentru impulsionarea dezvoltării locale administrațiile raionale vor fi lichidate, iar tuturor orașelor-reședință de raion li se va atribui statutului de municipiu. Competențele raioanelor vor trece la municipalități.

Pentru o mai bună gestionare a problemelor din domeniul agriculturii, desemnarea consilierului prezidențial pe problemele agriculturii, a ministrului agriculturii și a secretarilor de stat se va face direct de către fermieri.

În domeniul social Renato Usatîi pledează pentru introducerea în Constituție a obligativității indexării pensiei minim la rata inflației pentru anul precedent. Iar pentru încurajarea natalității alocația la nașterea copilului va crește până la 200000 lei.

În scopul susținerii educației și cercetării programul lui Renato Usatîi prevede restabilirea Academia de Științe a Moldovei în formatul de până la distrugerea acesteia și redeschiderea Universității Agrare. O atenție sporită va fi acordată refacerii învățământului profesional-tehnic pentru pregătirea specialiștilor calificați.

Conform platformei electorale, moldovenii din diasporă vor putea face tranzacții în numerar până la 200000 euro la procurarea bunurilor mobile și imobile. Pe coletele cu bunuri în sumă de până la 500 euro, expediate de către cetățenii din diaspora nu se vor percepe taxe.

Pentru consolidarea securității naționale și a luptei cu corupția CNA și SIS vor fi lichidat și crearea unui serviciu special, care va lucra doar în interesul țării și al cetățenilor, atât în Moldova, cât și peste hotare și va lupta cu corupția în eșaloanele superioare ale puterii.

„Acest program este creat de cetățeni, pentru cetățeni și poate fi modificat doar de cetățeni”, a declarat Renato Usatîi.

Renato Usatîi s-a lansat în campania pentru alegerile prezidențiale pe 21 septembrie, în Fălești, orașul său de baștină. La eveniment au participat membri și susținători ai Partidului Nostru din diferite localități ale Republicii Moldova. În cadrul evenimentului, Renato Usatîi și-a prezentat o parte din echipa sa de consilieri prezidențiali. Din ea fac parte Alexandru Berlinschi, fost secretar CEC, Serghei Ivanov, unul dintre liderii fermieri din Moldova, Olesea Vîrtosu, om de afaceri, și Igor Pohilă, avocat cu o experiență de peste 30 de ani.

Total
0
Shares
Total
0
Share