Klaus Iohannis: România rămâne un susținător puternic al extinderii UE și sprijină parcursul european al Republicii Moldova și Ucrainei

Președintele României Klaus Iohannis a afirmat că rămâne un susținător puternic al procesului de extindere a Uniunii Europene, subliniind că România rămâne angajată în sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova și Ucrainei. Declarația a fost făcută la București, la întâlnirea cu șefii de misiuni, șefii oficiilor consulare și directorii institutelor culturale din străinătate cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române, scrie Agerpres.ro

Potrivit președintelui României, cooperarea bilaterală cu Republica Moldova a atins un nivel fără precedent, fiind în prezent la cel mai înalt grad din istorie.

„Am fost și voi rămâne un susținător puternic al procesului de extindere a Uniunii Europene, având în vedere puterea transformatoare și abilitatea acestei politici de a uni țări și popoare în jurul valorilor și al principiilor europene, în beneficiul tuturor. Avem nevoie de un calendar ambițios și previzibil pentru partenerii implicați în procesul de extindere, atât din Europa de Est, cât și din Balcanii de Vest, desfășurat pe baza meritelor proprii ale statelor candidate. România a susținut puternic decizia istorică privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova, adoptată la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie 2023, și vom rămâne angajați în sprijinirea parcursului european al acestor țări”, a spus președintele României, la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis a afirmat că România, ca vecin al Ucrainei și stat riveran la Marea Neagră, se află în prima linie a războiului declanșat de Rusia împotriva acestei țări.

„Pe palierul de securitate și apărare, ca stat membru al NATO, România are un rol constructiv și de factor de echilibru, fiind un furnizor de securitate și de stabilitate. Date fiind deciziile luate la Summiturile NATO la care am reprezentat țara noastră în ultimii 10 ani, putem spune fără urmă de ezitare că România beneficiază în prezent de cel mai înalt grad de apărare și protecție din întreaga noastră istorie. Trebuie să continuați demersurile necesare menite să asigure securitatea României”, a declarat Iohannis.

Ministerul Afacerilor Externe al României organizează, în perioada 24-25 iulie curent, Reuniunea Anuală a Diplomației Române. Evenimentul este găzduit de ministrul Afacerilor Externe Luminița Odobescu și reunește șefii misiunilor diplomatice și consulare ale României, directorii institutelor culturale din străinătate, alături de oficiali români de rang înalt și membri ai corpului diplomatic acreditat la București.

Total
0
Shares
Total
0
Share