Josep Borrell a declarat că următorul summit de pace ar trebui să aibă loc cu Rusia, dar nu în condițiile lui Putin

Ucraina va continua să caute modalități de a organiza următoarea conferință de pace cu participarea Rusiei, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, scrie Radio Moldova.

Acesta a subliniat că discuțiile nu se vor desfășura în condițiile impuse de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

”Sunt convins că președintele Zelensky va continua ofensiva în aceste negocieri pentru a avea următoarea conferință cu prezența Rusiei. Acest lucru este real, desigur. Am spus deja ceea ce s-a spus – următorul pas necesită implicarea Rusiei. Dar cum ar trebui să percepem ce a spus Putin în timpul vizitei prim-ministrului (Ungaria – n.red.) Orban la Moscova? Uite – acestea sunt premisele propuse de Putin. Da, desigur, ar trebui să sperăm la pace prin negocieri diplomatice, dar pe o anumită bază. Și nu aceasta este baza lui Putin”

În același timp, oficialul european a subliniat că summitul de pace din Elveția a avut un rezultat bun, dar care trebuie îmbunătățit.

”Aproximativ 90 de țări au fost de acord cu declarația finală a acestei întâlniri, dar trebuie să mergem mai departe pentru a contracara propaganda rusă, a clarifica și a explica tuturor și tuturor din lume ce se întâmplă exact. Că Rusia este cea care efectuează un atac împotriva Ucrainei. Pentru a vă aminti că există un agresor și există un partid care este supus agresiunii. Că Ucraina se apără, iar noi ajutăm Ucraina în autoapărare”.

Uniunea Europeană susține formula de pace a președintelui Zelenski, a mai spus Borell.

”Susținem Formula de pace a președintelui Zelensky, care este singurul plan de pace din acest oraș, la Bruxelles. Singurul plan de pace susținut de Uniunea Europeană”.

Anterior ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a declarat că discuția privind organizarea celui de-al doilea Summit al Păcii cu privire la Ucraina conține abordări inacceptabile pentru Rusia și „multe alte” state. Iar, autoritățile de la Kiev, au precizat că Ucraina intenționează să organizeze cel de-al doilea Summit pentru Pace până la sfârșitul acestui an, la care ar trebui să participe și Rusia.

Total
0
Shares
Total
0
Share