Joe Biden a cedat ștafeta Kamalei Harris la Convenția de la Chicago

Președintele american, Joe Biden, a primit ovații la sosirea sa la Convenția Națională a Partidului Democrat, la Chicago, luni seara, transmite France Presse, preluată de Agerpres. Liderul democrat, care luna trecută a renunțat la cursa pentru realegere, a fost aclamat minute în șir de către partidul său, ai cărui delegați au scandat „Îl iubim pe Joe!”.

Prima zi a Convenției de la Chicago i-a fost dedicată președintelui Biden, pentru care s-ar putea sa fie ultima mare apariție în fața membrilor partidului în care a servit timp de o jumătate de secol.

În discursul ținut cu această ocazie, președintele Joe Biden a apărat cu tărie realizările administrației sale, afirmând totodată că vicepreședinta Kamala Harris este acum cea mai bună speranță pentru păstrarea democrației americane.

„Sunteți gata să votați pentru libertate? Sunteți gata să votați pentru democrație și pentru America? Deci, sunteți gata să-i alegeți pe Kamala Harris și Tim Walz?”, a întrebat retoric Biden.

În discursul său, Biden l-a atacat de mai multe ori pe candidatul republican, președintele Donald Trump, pe care l-a caracterizat drept „un ratat”. „Nu poți susține că ești un patriot numai atunci când câștigi”, a mai spus Biden, cu referire la asaltul asupra Capitolului din ianuarie 2021, inspirat de Trump care tocmai pierduse alegerile prezidențiale.

Biden a promis totodată că va fi „cel mai bun voluntar” pe care Harris și guvernatorul Minnesota Walz, candidatul ei la vicepreședinție, l-au avut vreodată.

Spre deosebire de multe țări europene, în care președintele ales trebuie să se retragă din partidul pentru care a candidat – cum este și cazul în Republica Moldova – președinții americani rămân membri activi ai partidelor lor.

Convenția democrată de la Chicago durează patru zile și se va încheia joi cu discursul prin care vicepreședinta Kamala Harris va accepta numirea drept candidat la președinția Statelor Unite din partea partidului democrat. Harris este prima femeie de culoare, cu rădăcini asiatice, care candidează la Casa Albă din partea unuia din cele două mari partide americane.

Ultimele sondaje de opinie o pun în acest moment pe Harris ușor în fața lui Trump în votul popular, dar și în multe din așa-numitele „state cheie” sau indecise, care vor decide alegerile prezidențiale din noiembrie.

Prima dezbatere Harris – Trump va avea loc în septembrie.

Total
0
Shares
Total
0
Share