INFOGRAFIC // Maia Sandu și globul de cristal: Ce nu a spus despre așa-zisa majorare a pensiilor

Doamna Maia Sandu ne anunță senin că pensia nominal a crescut de două ori. Atrag atenția la cuvântul NOMINAL.

Ce a uitat să ne spună președinta este că în mandatul ei Republica Moldova s-a confruntat cu cea mai mare creștere a prețurilor din ultimii 25 ani, iar pe segmentul energetic am avut o creștere de 6 ori, creștere fără precedent în istoria noastră. Creștere generată de incompetență și corupție.

Inflația în această perioadă cumulativ a ajuns la 65%, însă pentru pensionari acest indicator este irelevant.

Cel mai important este să analizăm creșterea prețurilor la produsele critice pentru pensionari. Iar aici avem un adevărat șoc. Prețurile la legume, produsul de bază consumat de pensionari au crescut în mandatul Maiei Sandu de 2,53 ori. Iar la serviciile comunale de 2,25 ori. Astfel, un calcul simplu arată, că la produsele și serviciile consumate de pensionari prețurile au crescut de 2,4 ori.

Aceasta înseamnă că nominal pensia a crescut, însă prețurile au crescut și mai mult. În consecință, astăzi pensionarii, cu aceasta pensie “majorată”, sunt mai săraci decât acum 4 ani.

Dar asta nu e tot cu încălcarea dreptului constituțional ce ține de un drept dobândit.

În anul 2022, deși indexarea pensiilor trebuia să fie cu 34%, într-o manieră ilegală, imorală, pensiile au fost indexate cu doar 17%, ceea ce a sărăcit și mai tare pensionarii.

Maia Sandu a mai uitat să spună că în Republica Moldova mai sunt două categorii de pensionari:

  • cei care au ieșit la pensie la atingerea vârstei, neavând stagiu de 15 ani, în număr de 20080 persoane care primesc alocația medie de 1387, 80 lei;
  • a doua categorie de pensionari pe motive de dizabilitate, în număr de 20954 persoane care primesc alocația medie de 1353, 44 lei.

Pentru acești oameni, ce ați făcut doamna președintă?!

Președinta ne anunță că a alocat peste 11 miliarde lei pentru a-și onora în mod ineficient și insuficient datoria față de pensionari, dar uită să ne spună de unde a luat bani.

Iar banii au fost luați din investiții, și în special din accizele de la drumuri.

Am arătat într-o postare anterioară că astăzi investițiile capitale sunt de doar 1,3 % din PIB sau de două ori mai mici decât în 2014, când au atins cu adevărat maxima istorică. Incompetența și corupția i-au forțat ca banii plătiți de șoferi pentru reparația drumurilor să fie sustrași pentru plata pensiilor, să nu mai spun că puținul care a rămas la drumuri în mare parte a fost furat. (vezi cazul Leova – Bumbăta și a stațiilor de așteptare etc.)

Însă avem și ceva “bun”. După mai mulți ani de creștere, în acest an, înainte de alegeri avem o ușoară scădere de prețuri la servicii funerare. Vorba aia, dacă nu ne pot asigura un trai frumos, guvernarea PAS ne asigură o moarte puțin mai ieftină.

Mulțumim și pentru atât!

Vlad Filat, președintele PLDM

Total
0
Shares
Total
0
Share