În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 34 de intervenții ale echipelor de pompieri pentru lichidarea focarelor de ardere a vegetației uscate și a terenurilor forestiere

Conform datelor colectate din subdiviziunile teritoriale ale IGSU, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 34 de intervenții ale echipelor de pompieri pentru lichidarea focarelor de ardere a vegetației uscate și a terenurilor forestiere, fiind afectate peste 120 hectare de teren.

Incendiile de vegetație au fost înregistrate în mai multe raioane, printre care Cahul, Cimișlia, Nisporeni, Călărași, Soroca, Florești și Ștefan Vodă. Cele mai mari pagube au fost înregistrate în raioanele Cahul și Florești.

Ieri după-amiază, pompierii din sudul țării au intervenit cu un nivel sporit de intervenție, alături de autoritățile publice locale, pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o pădure și vegetația uscată la periferia orașului Cahul. În total, 51 de salvatori din cadrul Inspectoratului, cu 15 unități de tehnică, și 50 de angajați ai autorităților locale, cu 8 unități de tehnică, au participat la misiune. Incendiul a fost lichidat la ora 19:27, afectând aproximativ 10 hectare de pădure. Nu au fost raportate victime.

În localitatea Trifeștii Noi, raionul Cahul, pompierii IGSU au stins un incendiu care a afectat 4 hectare de vegetație uscată și fâșii forestiere.

În raionul Florești, localitatea Lunga, un incendiu a distrus 80 hectare de teren și vegetație uscată. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 15:34. Arderea a afectat iarba uscată și s-a răspândit rapid spre teritoriul aeroportului Mărculești. 8 echipe de pompieri, angajați ai forțelor armate cu o autospecială, și forțe și mijloace ale agentului economic au intervenit. Incendiul a fost lichidat la ora 20:38. În total, 80 hectare de vegetație uscată au ars, inclusiv 40 hectare pe teritoriul aeroportului și 5 hectare de gunoi. Intervenția eficientă a forțelor implicate a prevenit răspândirea focului spre pistele de aterizare, aparatele de zbor și depozitele de pe teritoriul aeroportului.

Conform avertizării emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, până la data de 22 iulie 2024, din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei precipitațiilor, pe arii extinse se va menține un pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural.

IGSU avertizează repetat populația despre riscul producerii incendiilor forestiere și de vegetație uscată pe arii extinse. Izbucnirea acestora poate provoca pagube materiale semnificative mediului înconjurător, sectorului locativ și pot reprezenta un risc major pentru sănătatea și viața oamenilor.

Pentru prevenirea incendiilor de vegetație și celor forestiere care pot afecta suprafețe extinse, cetățenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis în preajma lanurilor, spațiilor forestiere și locurilor de agrement. Cetățenii sunt îndemnați să nu dea foc vegetației uscate, miriștii sau gunoiului menajer pentru curățarea terenurilor și gospodăriilor. De asemenea, aruncarea mucurilor de țigară, chibriturilor sau altor obiecte aprinse pe suprafețele din apropierea spațiilor forestiere este strict interzisă.

În timpul aflării în spații forestiere, persoanele sunt îndemnate de salvatori să stingă focurile și mangalurile înainte de plecare și să nu lase nesupravegheate sursele de foc deschis. Părinții sunt rugați să acorde atenție maximă copiilor și să nu le permită jocul cu focul pentru evitarea producerii incendiilor.

În situații de risc, cetățenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.

Total
0
Shares
Total
0
Share