În Ocnița va fi deschis un centru comunitar, destinat refugiaților și persoanelor vulnerabile

Un Centru Comunitar destinat refugiaților și persoanelor vulnerabile din Republica Moldova va fi deschis la Ocnița, cu sprijinul Consiliului Norvegian pentru Refugiați (NRC). Entitatea va facilita accesul la serviciile sociale și va promova schimburile interculturale în nordul țării, scrie IPN

Acesta este cel de-al doilea centru comunitar deschis de Consiliul Norvegian pentru Refugiați în Republica Moldova. Primul centru a fost inagurat la Chișinău, în ianuarie 2023.

„Strămutarea cauzată de războiul din Ucraina afectează nu numai refugiații, ci și comunitățile care îi găzduiesc. Cele mai fragile economii din regiune, inclusiv Moldova, au fost afectate. Acum este mai greu pentru oameni să acopere nevoile de bază și să acceseze servicii de calitate”, spune directorul de țară NRC Republica Moldova și România, Jacopo Caridi.

Centrul Comunitar Nord, amplasat pe strada Independentei Nr. 62, va activa de luni până vineri, de la 9:00 până la 17:00. În cadrul lui, Consiliul Norvegian pentru Refugiați va oferi servicii de informare, consiliere și asistență juridică, protecție împotriva violenței și livrarea de truse cu articole nealimentare (seturi pentru iarnă).

Pe lângă faptul că vor beneficia de servicii gratuite și vor putea accesa informații utile, refugiații și reprezentanții comunității locale vor primi consiliere juridică, truse de igienă de urgență și își vor putea înregistra necesitățile, pentru a beneficia de sprijin pe timp de iarnă.

În cadrul unui sondaj regional efectuat în februarie în rândul a 1 471 de refugiați care trăiesc în Polonia, Republica Moldova și România, Consiliul Norvegian pentru Refugiați a constatat că 68% dintre refugiați nu sunt capabili să-și acopere cheltuielile pentru lucrurile esențiale precum hrana, apa, îmbrăcămintea, cazarea și asistența medicală.

Anul trecut, peste 83 000 de persoane nevoiașe de pe ambele maluri ale Prutului au primit asistență, grație Consiliului Norvegian pentru Refugiați.

Total
0
Shares
Total
0
Share