Guvernarea PAS își bate joc de moldovenii din diasporă

Partidul Național Moldovenesc (PNM) condamnă cu fermitate acțiunile recente ale guvernării PAS și ale Comisiei Electorale Centrale (CEC), care îngrădesc drepturile moldovenilor din diasporă de a participa activ în viața politică a Republicii Moldova. PNM este singurul partid care, prin structura și activitatea sa, implică diaspora în mod real în procesele politice de la Chișinău. Un exemplu concret este trezorierul PNM, un cetățean moldovean stabilit de 21 de ani în Irlanda, care contribuie activ la bunul mers al partidului.

La momentul înregistrării oficiale a PNM, membrii conducerii, inclusiv cei din străinătate, au achiziționat semnături electronice, așa cum fuseseră îndemnați chiar de actuala guvernare. Această măsură a fost promovată ca un instrument care să faciliteze accesul la serviciile publice și sociale din Republica Moldova pentru toți cetățenii, inclusiv cei aflați peste hotare.

PNM își desfășoară activitatea politică în mod exemplar, respectând toate normele legale și prezentând rapoartele financiare lunare și semestriale la CEC, utilizând semnătura electronică pentru a semna documentele necesare. Însă, la începutul lunii septembrie, într-o acțiune netransparentă și neanunțată, CEC, la ordinul PAS, a restricționat accesul moldovenilor din diasporă la serviciile sale, în special la sistemul de raportare financiară.

Această măsură reprezintă o obstrucționare directă a activităților politice ale PNM, dar și a drepturilor fundamentale ale moldovenilor din străinătate de a se implica în viața politică a țării. Deși PNM a sesizat oficial CEC cu privire la această problemă, decizia a rămas fără reacție și nu doar că periclitează activitatea partidului, dar și amenință cu sancțiuni pentru nerespectarea termenelor de raportare, chiar dacă accesul la sistemul de raportare este în mod deliberat restricționat.

PNM solicită guvernării să renunțe imediat la aceste practici antidemocratice și să asigure dreptul tuturor moldovenilor, indiferent de locul în care se află, să participe activ în viața politică a Republicii Moldova, așa cum au fost asigurați inițial.

Total
0
Shares
Total
0
Share