Franța și Marea Britanie anchetează deturnarea activității INTERPOL de către unii oficiali și persoane private din Republica Moldova

Astăzi, marți, 4 iunie, a avut loc o operațiune anticorupție în Moldova, după ce INTERPOL a identificat un potențial abuz al sistemelor sale. După detectarea unei tentative de abuz în câteva cazuri izolate pentru blocarea și ștergerea Notelor Roșii, oficialii au luat măsuri imediate intern și au raportat problema autorităților de poliție din Franța, țara gazdă.

Pe baza informațiilor furnizate de INTERPOL autorităților franceze de aplicare a legii, Procuratura Anticorupție din Moldova a executat mai multe mandate de percheziție. INTERPOL a implementat măsuri suplimentare pentru a se asigura că abuzul suspectat este oprit și pentru a preveni apariția unor astfel de incidente în viitor.

Autoritățile britanice au notificat, de asemenea, INTERPOL despre o investigație separată privind infracțiuni cibernetice, care a dezvăluit existența unor persoane corupte în Moldova, suspectate că transmiteau informații despre Notele Roșii către persoane căutate. INTERPOL cooperează activ cu jurisdicțiile relevante pentru a aborda aceste acuzații care implică un număr limitat de Notițe Roșii.

Secretarul General al INTERPOL, Jürgen Stock, a declarat: ”Sistemele noastre robuste de monitorizare au identificat activități suspecte în legătură cu un număr mic de Notițe Roșii. Am luat măsuri imediate, inclusiv raportarea problemei autorităților de aplicare a legii din țara noastră gazdă, Franța.

Peste 70.000 de persoane sunt supuse Notelor Roșii INTERPOL și, deși avem încredere în puterea sistemelor noastre, nu tolerăm niciun fel de abuz.

Apreciem eforturile autorităților de aplicare a legii implicate și vom continua să oferim tot sprijinul nostru pentru investigațiile în curs de desfășurare.”

Total
0
Shares
Total
0
Share