FOTO // Tiraspolul anunță cine este principalul suspect în cazul omorului lui Oleg Horjan

Miliția transnistreană anunță că Andrei Duminică, un bărbat din Dubăsari, s-ar face vinovat de moartea liderului opoziției din regiunea transnistreană, Oleg Horjan, scrie Voceabasarabiei.md

În cadrul unui briefing de presă, șeful comisiei de anchetă a anunțat că Andrei Duminică joia trecută a fost dat în căutare pentru comiterea unei infracțiuni extrem de grave, a doua zi, vineri, așa-numitul minister de Interne al Transnistriei a transmis Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova o cerere de asistență juridică pentru stabilirea locului aflării lui Andrei Duminică.

„Există o solicitare către organele de drept din Republica Moldova pentru stabilirea locului și predarea suspectului Duminica Andrei Dmitrievici organelor de drept din Transnistria. Persoana căutată și-a executat pedeapsa cu închisoare în același penitenciar ca și Oleg Horjan. După eliberare, aceștia au menținut relații strânse între ei”, a explicat Veacheslav Brînzari, președintele Comitetului de investigație.

Potrivit acestuia, comunicarea strânsă dintre Horjan și Duminică este confirmată de unii martori, precum și de apelurile de intrare și de ieșire. Există și informații că, după ce a fost eliberat din închisoare, Duminică a vizitat casa în care a fost găsit cadavrul lui Horjan.

Totodată, milițienii anunță că cu puțin timp înainte de crimă, ambii bărbați au comunicat prin WhatsApp.

Potrivit novostimpr.com, anchetatorii consideră că victima însăși a deschis ușa suspectului.

„De ce îl căutăm pe Duminică? pentru că cu câteva minute înainte de comiterea faptei, acesta a sunat victima. Acest apel a fost motivul pentru care victima a lăsat atacatorul să intre în locuință. Toate aceste circumstanțe necesită fie confirmarea, fie infirmarea printr-un proces de investigație, prin urmare căutăm suspectul indicat”, a mai spus Brînzari.

Versiunea principală – criminalii au venit în casă pentru profit

Ancheta consideră că scopul principal nu a fost crima. Concluzia a fost făcută pe baza rezultatelor unui control medico-legal. Au fost multe răni, dar niciuna nu a fost fatală. Inima s-a oprit din cauza prea multor răni.

„Nicio rană nu a fost fatală și nu a dus la moarte. Tocmai combinația de vătămări corporale care i-au fost provocate domnului Horjan a fost cea care a dus la aceasta. Au dus la șoc traumatic și, ulterior, la stop cardiac… Dacă ar fi existat intenția de a ucide de la început, atunci, desigur, pregătirile ar fi fost complet diferite. Ar putea fi o armă de foc, obiecte străpungătoare cu lamă mai lungă etc. Toate vătămările corporale au fost provocate pentru a face victima să nu opună rezistență”, a subliniat șeful comisiei de anchetă.

Totodată, potrivit lui Bînzari, natura rănilor, adâncimea și numărul acestora duc la concluzia că au fost cel puțin trei suspecți în locuința lui Horjan.

„Au fost provocate vătămări corporale în vederea obținerii cheii și codului seifului ce îi aparținea lui Oleg Horjan. Este foarte posibil ca, ținând cont de aspectul fizic al victimei, ar fi existat o luptă reciprocă. Subliniez încă o dată că toate aceste vătămări corporale sunt tipice pentru astfel de crime”, a subliniat Veaceslav Brînzari.

Amintim că seiful lui Oleg Horjan, care era încuiat cu o cheie și cu o încuietoare digitală cu cod, a fost găsit deschis și gol. Ce a fost acolo nu se știe cu siguranță, dar lângă seif era o bancnotă – 200 de ruble transnistrene. Anchetatorii cred că banii au căzut când infractorii au scos conținutul din seif.

La data de 17 iulie, Oleg Horjan a fost găsit înjunghiat în casa sa situată într-o localitate din suburbia orașului Tiraspol. Politicianul ar fi primit mai multe plăgi ce i-ar fi provocat decesul.

Poliția Republicii Moldova a confirmat informația și a precizat că Oleg Horjan a fost deținut ilegal de așa-numitele autorități de la Tiraspol. Poliția de la Chișinău s-a autosesizat și întreprinde toate măsurile de investigație corespunzătoare ce vizează infracțiunea de omor.

Horjan a fost considerat ca fiind în opoziție față de regimul de la Tiraspol, anterior acesta a fost deținut timp de patru ani, pentru organizarea unui miting. După eliberare, acesta a fondat „Uniunea forțelor de opoziție din Transnistria”.

Oleg Horjan avea 47 de ani. În decembrie anului trecut, a ieșit din închisoare unde a stat timp de patru ani și jumătate, fiind învinuit de „insulte la adresa autorităților”.

Total
0
Shares
Total
0
Share