FOTO // 7 ani de la accidentul aviatic din Cantemir. IGSU a desfășurat ceremonia comemorativă a eroilor SMURD căzuți, la datorie la Haragâș

Astăzi, 2 iunie 2023 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a desfășurat ceremonia solemnă de comemorare a eroilor echipajului SMURD Iași căzuți la datorie. Evenimentul a avut loc la Memorialul dedicat eternizării echipajului SMURD de la Haragâș, raionul Cantemir, unde pe data de 2 iunie 2016 s-a produs tragicul accident aviatic.

La ceremonie a participat, domnul Andrei Cecoltan, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, conducerea IGSU, colonel Oprea Alexandru, ministru plenipotenţiar al Ambasadei României, domnul Marius-Ciprian Toth, consulul general al României la Cahul, doamna Anca Corfu, general-maior, inspector general al IGSU al MAI al României, domnul Dan-Paul Iamandi, șef adjunct al Departamentului pentru situații de urgență al Ministerului Afacerilor Interne România, domnul Alexandru Călin, general de flotă aeriană, inspector general al Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, România Domnul Cătălin-Paul Dache, colonel, inspector şef al ISU „Mihail Sturdza” al jud. Iaşi, domnul Ionuţ Ciprian Grădinaru, profesor-doctor, medic şef al Unităţii Primire Urgenţe SMURD Iaşi doamna Diana Cimpoeşu cu colegii SMURD România, dar și reprezentanții autorităților publice locale.

Conform tradiției, ceremonia comemorativă a început cu o slujbă religioasă. Anul acesta, soborul de preoţi propus la iniţiativa Consulatului General al României la Cahul a ținut o predică, dar și a desfășurat un serviciu divin.

După un minut de reculegere, oficialii au ținut discursuri și au vorbit despre un adevărat exemplu de eroism, devotament și sacrificiu a echipajului SMURD trecut în neființă, care a jertfit cu propriile vieți în timpul realizării misiunii de salvare a cetățenilor Republicii Moldova. Totodată, oaspeții ceremoniei solemne au menționat importanța intervențiilor aero-medicale transfrontaliere, care zilnic contribuie la salvarea vieților omenești.

La finalizarea ceremoniei, reprezentanții oficiale a României și a Republicii Moldova au depus coșurile de flori la Memorialul dedicat memoriei eroilor căzuți la datorie. Monumentul a fost edificat la inițiativa Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI pentru veșnică memorie a eroismului echipajului SMURD Iași decedat în misiune aero-medicală transfrontalieră.

Totodată , în dimineața zilei de astăzi, asemenea ceremonii de comemorare au avut loc și în toate subdiviziunile teritoriale ale IGSU. Aici, salvatorii și pompierii au coborât drapelele în bernă și au ținut un minut de reculegere în memoria camarazilor români, căzuți la datorie după realizarea a celei de a 19 misiuni aero-medicale, dar și a ultimei misiuni de serviciu.

Amintim că elicopterul SMURD se îndrepta spre raionul Cahul pentru a prelua un pacient, însă din cauza condițiilor meteo nefavorabile s-a prăbușit în pădure.

Conform IGSU, de la lansarea proiectului transfrontalier SMURD în Republica Moldova în anul 2014, în total până în ziua de azi, au avut loc 122 de misiuni aero-medicale transfrontaliere pentru transportarea și salvarea cetățenilor țării noastre.

Total
0
Shares
Total
0
Share