Exporturile de struguri de masă din Moldova în Uniunea Europeană au crescut cu 125% în opt luni ale anului curent

Exporturile de struguri de masă din Republica Moldova în Uniunea Europeană au crescut cu 125% în opt luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Cifrele au fost prezentate astăzi de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Principalele țări din UE în care ajung strugurii moldovenești sunt România, Polonia, Ungaria, Letonia și Croația.

Mai exact, dacă anul trecut, în perioada ianuarie – august, în UE au fost exportate 5 875 tone de struguri de masă, atunci în același interval din anul curent cantitatea de struguri exportată a ajuns la 13 248 tone. În schimbul acestor exporturi, în țară au venit 337 milioane de lei.

”Această creștere spectaculoasă este în primul rând rezultatul muncii și dedicării producătorilor noștri, care au demonstrat că pot face față absolut tuturor cerințelor înalte ale pieței europene. Într-un cuvânt – calitate! În același timp, este și un vot de încredere pe care ni-l oferă Uniunea Europeană. Strugurii de masă fac parte din cele șapte produse agricole care sunt exportate fără taxe de import pe piața europeană. Ba mai mult, au depășit cotele prevăzute cu circa 62%. Acesta e doar începutul. Vom obține și mai mult atunci când vom deveni stat membru al Uniunii Europene!”, a scris Dumitru Alaiba.

Potrivit statisticilor, peste 65% din exporturile Republicii Moldova ajung în Uniunea Europeană, iar peste 81% din investițiile străine directe în economie vin din UE. Uniunea Europeană este astfel principalul investitor în Moldova și principala piață de desfacere a produselor din Republica Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share