Expert: Rata de vaccinare a populației este de 90% în Republica Moldova

Conform planului Programului național este necesară o rată de vaccinare a populației în proporție de 95%, în timp ce la moment este o cotă de 90% la nivel de țară. Șefa direcției Politici în domeniul sănătății publice de la Ministerul Sănătății, Mariana Gîncu a declarat, într-un interviu pentru Moldova 1, că în parteneriat cu UNICEF se va implementa un plan de acțiuni cu implicarea specialiștilor în sănătate publică, dar și medicilor de familie pentru a crește încrederea populației în eficiența vaccinurilor.

Sondajul a fost realizat pentru a identifica din ce motiv unii părinți nu-și vaccinează copiii și pentru a identifica lacunele sistemului.

”Studiul atestă că nouă părinți din zece își vaccinează copiii și susțin vaccinarea, pentru că sunt conștienți că astfel își protejează copiii de diferite infecții. Dar avem o rezistență 2% din părinții care refuză să-și imunizeze copiii. Un motiv ar fi informații neveridice difuzate pe surse nesigure sau site-uri de socializare sau restricțiile religioase ale unor părinți”, explică Gîncu.

Potrivit ei, alt motiv sunt contraindicațiile stabilite de către medici, dar procesul de vaccinare poate fi reluat oricând, fiind stabilit un grafic personalizat.
”Poate fi preluat peste o lună, peste două luni, în dependență de complicația pevcare o are copilul. Poate fi chiar și peste un an. Depinde de recomandările specialistului”.

Despre reticența unor părinți, care susțin că calitatea serurilor depinde de țara de proveniență. „Vaccinurile cumpărate de către Ministerul Sănătății sunt eligibile și controlate de către Organizația Mondială a Sănătății, sunt avizate la nivel internațional. În dependență de serul care se administrează, reacțiile adverse ale vaccinurilor poate avea loc un caz la 10 mii, dar nu se poate ști la care pacient, în dependență de foarte mulți factori”, susține expertul.

”Atunci când merge în colectivitate, este încadrat în instituțiile de învățământ, acel copil care nu a făcut vaccinarea poate fi o sursă de infecție pentru ceilalți. Evident, vaccinul nu protejează sută la sută, dar protejează de complicații majore care se pot solda și cu deces. Nu doar Ministerul Sănătății trebuie să fie responsabil pentru a avea o populație sănătoasă, dar și fiecare persoană. Fiecare locuitor al țării trebuie să cunoască că infecțiile virale pot fi prevenite doar prin vaccinare. Din acest motiv insistăm pentru vaccinare la nivel de țară și e o prioritate la nivel global”, atenționează funcționara.

Conform planului programului național, este necesară o rată de vaccinare a populației în proporție de 95%, în timp ce se înregistrează o cotă de 90% la nivel de țară, iar stagnarea are loc în urma pandemiei.

”La momentul actual, lucrăm la un plan de acțiuni în parteneriat cu UNICEF și, respectiv, care va fi implementat de către specialiștii în sănătate publică și medicii de familie. Vom miza și pe suportul tuturor instituțiilor pentru implementarea vaccinării de 95%”, a conchis Mariana Gîncu.

Datele unui studiu realizat privind cererea de vaccinare a copiilor în Republica Moldova, nouă din zece părinți își vaccinează copiii la timp conform calendarului de imunizare, motivând că acest lucru le protejează sănătatea și îi apără de boli grave. Potrivit sondajului, 74,4% au o atitudine pozitivă față de vaccinare și cred în eficiența vaccinurilor, iar 86% dintre aceștia urmează recomandările medicului.

Total
0
Shares
Total
0
Share