Există riscul ca noul sezon de încălzire să înceapă cu probleme, spune Tudor Ulianovschi

Tudor Ulianovschi, fost ministru de Externe

„Guvernul nu este pregătit să asigure integral Republica Moldova cu gaze naturale și alte resurse energetice, iar riscul ca noul sezon de încălzire să înceapă cu probleme este foarte mare.” Avertizarea vine din partea potențialului candidat la alegerile prezidențiale, diplomatul Tudor Ulianovschi, care subliniază că țara noastră nu are nici rezerve și nici bani pentru a procura gaze naturale.

„Acum câteva săptămâni, au pornit discuțiile despre necesitatea instituirii stării de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale, în contextul situației din Ucraina. După aceasta, s-a așternut o liniște totală. Nu se discută aproape nimic despre acest subiect, de parcă s-ar fi dat indicații în acest sens. E o liniște de dinaintea furtunii. Trebuie să fie prezentate, de urgență, informații oficiale în privința situației privind asigurarea cu gaze naturale. Vine frigul. Oamenii trebuie să știe de unde va veni căldura în casele noastre și la ce preț? Dețin informații potrivit cărora Guvernul nu este pregătit să asigure integral Republica Moldova cu gaze naturale și alte resurse energetice, atât din cauza lipsei rezervelor, cât și a banilor. Vom cere iar bani cu împrumut pentru a plăti gazul?”, a menționat Tudor Ulianovschi.

Fostul ministru de Externe a reamintit faptul că există surse alternative pentru Republica Moldova, în ceea ce privește asigurarea necesarului de gaze naturale. Una dintre soluții este procurarea gazelor din Qatar, la preț de până la trei ori mai mic, fapt ce va permite ca și facturile pentru cetățeni să fie mai mici.

„Republica Moldova demult trebuia să-și diversifice sursele de achiziționare a gazelor naturale, din diferite țări, mai ales din Qatar. Am văzut declarațiile recente ale ministrului Energiei, Victor Parlicov, potrivit cărora se examinează posibilitatea de a cumpăra gaze din Qatar. Vorbesc despre acest subiect încă de pe vremea când eram ministru al Afacerilor Externe. Trebuie de urgență să identificăm alte căi privind achiziționarea gazelor, la preț mai mic, dar și mai accesibil din punct de vedere logistic”, a adăugat Tudor Ulianovschi.

Total
0
Shares
Total
0
Share