”Este loc pentru mai bine”. Sesiunea primăvară-vară a Parlamentului s-a încheiat

Sunt criticați de societate pentru că nu sunt transparenți, dar recunosc că este loc pentru mai bine. Cu asemenea gânduri au încheiat astăzi deputații sesiunea de primăvară 2024. Majoritatea parlamentară spune că a fost o sesiune productivă, dar și-ar dori o conlucrare mai bună cu opoziția. În timp ce deputații de la Blocul Comuniștilor și Socialiștilor spun că și-ar dori ca opoziția să aibă un rol mai mare, scrie Moldova 1.

”Societatea civilă ne critică că nu suntem suficient de transparenți, deoarece multe lucruri se decid în ultima clipă. În linii mari, personal cred că trebuia să facem poate mai mult în ceea ce privește securitatea”, a declarat deputatul PAS, Oazu Nantoi.

”Sperăm la o conlucrare mai bună cu colegii noștri din opoziție și să stea la „ore” până la capăt și să susțină tot ce ei pretind că susțin pentru popor”, a menționat, la rândul său, Ion Poia, deputat PAS.

Deputații din opoziție sunt nemulțumiți că în această sesiune nu toate proiectele lor au ajuns să fie examinate.

”Noi așteptăm avizul Guvernului – el nu vine. În Parlament, când încercăm să introducem în ordinea de zi, fie prin intermediul Biroului permanent, fie în debutul ședințelor plenare, ni se spune că nu există avizul Guvernului și nu le putem introduce. Până la urmă munca pe care o facem noi se prăfuiește prin sertare”, a spus Grigore Novac, deputat BCS.

”Totuși opoziția își are rolul ei într-o republică parlamentară și ar fi de dorit, dar și practica arată, ca acest rol este major pentru că puterea adeseori își pierde controlul și lipsesc mecanismele de contrabalansare”, a spus deputatul BCS, Corneliu Furculiță.

Mai multe rapoarte ale Promo-LEX arată că la mai multe ședințe din această sesiune, a fost afectată transparența decizională și nivelul de înțelegere a proiectelor examinate și votate. Șeful legislativului susține că Parlamentul analizează aceste rapoarte, dar nu este de acord cu toate constatările.

”Noi vedem și înțelegem că trebuie să ne mișcăm foarte repede în tot ce trebuie să facem în procesul nostru de integrare europeană. Acum eu nu zic că nu e loc pentru mai bine. Să-și facă treaba, noi analizăm foarte atent rapoartele, monitorizările, cu ceva suntem de acord, cu ceva nu suntem de acord. Fiecare-și face meseria”, a conchis șeful Legislativului, Igor Grosu.

Parlamentul s-a convocat în sesiunea ordinară de primăvară 2024 la data de 1 februarie. Potrivit Regulamentului Parlamentului, aceasta nu poate depăși sfârșitul lunii iulie.

Total
0
Shares
Total
0
Share