EDITORIAL // Pentru ca să-i învețe minte pe deputați, Maia Sandu pedepsește cetățenii simpli

Președinta ”oamenilor buni” a întors parlamentului (adică a refuzat să semneze) o serie de legi, între care una care acorda compensații pentru cheltuielile de energie electrică pe o perioadă de două luni în timpul pandemiei.

Justificarea, tembelă cît încape, a fost că ”măsura ar fi nedreaptă” pentru că ar acorda sprijin și celor care nu au nevoie de el (deputați, miniștri, oameni bogați etc).

Iar președinta, se știe, este o mare luptătoare pentru ”dreptate”. Mă rog, pentru un fel de dreptate.

Un fel de dreptate selectivă în care … e de bine să reduci cota TVA pentru Horeca în timpul stării de urgență, de parcă Horeca e unicul sector economic afectat de starea de urgență.

Un fel de dreptate punitivă, una care … lovește în cei săraci, pentru care cele cîteva sute de lei economisiți ar fi însemnat ceva hrană mai bună, poate niște haine în plus, poate niște medicamente pe care nu și le pot permite.
Dar nu, în numele unui moment pedagogic pentru deputați și miniștri, președinta a decis că…trebuie pedepsiți toți ceilalți 80-90 % din cetățeni.

Halal dreptate!

(Evident, deputații puteau fi pedepsiți și altfel – nici unul dintre ei, nici chiar cei care merg cu bicicletele sau cu troleibuzul nu a renunțat la îndemnizațiile de zeci de mii de lei pentru transport pentru întîlnirile cu alegătorii, chiar dacă nu au mers nicăieri iar cu alegătorii se ”văd” pe facebook. ”Subsidia” asta, laolaltă cu multe alte plăți pe care le primesc deputații și miniștri, dar și diversele scutiri de care beneficiază cei mai bogați – impozitare unică, de exemplu sînt plăți pe care statul le face zilnic în contul privilegiaților, fără să deranjeze sensul luptei pentru justiției al Președinției…Doar cele cîteva sute de lei care ar fi ajuns din greșeală la un deputat și din necesitate la mii de săraci, constituie marea nedreptate!)

…E clar că acest ”ajutor” era o fumigenă electorală, dar la fel de clar este că această plată ar fi fost unica măsură socială reală adoptată de statul moldovenesc în timpul pandemiei, cînd oamenii au fost lăsați să se descurce cum pot, pe cont propriu…

De cealaltă parte, partidul poporului și al ”tradiției”, adică cei care au promovat și votat proiectul – socialiștii și prietenii lor din Parlament – tot nu s-au scremut în vre-un fel să își apere în vre-un fel intenția de ”ajutor social”. Pentru că, evident, nu au gîndit-o niciodată ca fiind ceva mai mult decît un pretext de postări și gargară la TV și pe rețele sociale.

Era loc de un protest, de ceva ieșiri în stradă pentru a apăra ”poporul” de sărăcie, dar nu s-a găsit curaj la socialiști pentru o ieșire în stradă (cică o să iasă doar dacă rezultatul de la alegeri nu le convine), și nici nu s-a găsit loc pentru săraci în agenda plină de conspirații, gay, tradiții și pupat de icoane.

Prostimea, ca și mai înainte, este abandonată să se descurce singură cu consecințele economice ale pandemiei și invitată să se înghesuie la alegeri, pentru a-i vota pe cei care o vor abandona în următorii 4 ani.

Autor: Vitalie Sprânceană

Total
0
Shares
Total
0
Share