EDITORIAL // Corupția constructivă. PAS-iștii au cumpărat angro fracțiunea parlamentară a partidului ”ȘOR”

Când Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a anunțat în Parlament despre retragerea în opoziție, reprezentanții partidului ”ȘOR” au declarat că sunt ”oleacă gravizi” și se retrag în ”opoziție contructivă”. Pentru cine nu înțelege această sintagmă, explic: ”opoziție constructivă” este o invitație către majoritatea parlamentară la negocieri. Dorințe de a se vinde mai scump.

Dorința a fost auzită și prețul stabilita și cei din ”ȘOR” au susținut PAS (citește PLDM) în cazul numirii neofascistului Igor Grosu în funcția de speaker al Parlamentului. Iar în ajunul votării, în unul din parcurile din capitală au fost observați așezați idilic – Marina Tauber și unul din consilierii Maiei Sandu. E clar despre ce discutau ei, nu despre vremea aridă de afară.

Ca rezultat al acestor șezători, președintele parlamentului a devenit Igor Grosu, iar președintele fracțiunii parlamentare al partidului ”ȘOR” – fugarul Ilan Șor, iar însăși fracțiunea început să semene cu un chelner amabil la masa celor din PAS cu tradiționalul ”ce doriți?”.  Mai mult de atât, fracțiunea controlată de Maia Sandu a partidului PAS a aprobat candidatura lui Ilan Șor în funcția de de membru al Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice. Normal, nu? Un hoț gestionează cu finanțele, un fel de surrealism moldoparlamentar.

Judecând după tendință, mai departe vorba poate să fie despre reabilitarea completă a liderulului formațiunii politice și eliberarea indulgențelor pentru ceea ce a făcut.

Așa au început ”lupta cu corupția”, despre care atâta strigă Maia Sandu și supușii săi loiali de partid. Dar dacă această luptă înseamnă atot-iertarea pentru hoții de visterie și cumpărarea deputaților corupți cu întregi fracțiuni, atunci poate ar fi cazul de declarat luptă luptei?

Dar iată ce provoacă îngrijorare. Fiți de acord, să aleagă speakerul cei din PAS puteau și cu propriile puteri, cum-necum ei au 63 de mandate, iar președintele organului legislativ se alege cu majoritatea simplă – 51 de deputați. Atunci de ce le-au trebuit cei din ”ȘOR”?

Se vede doar o singură explicație: cei din PAS au decis să atenteze la Constituție. Iar pentru asta le trebuie majoritatea constituțională – 67 voturi. Iar în alianță cu ”ȘOR” vor avea taman 69.

De aici și întrebarea: în ce direcție intenționează să întoarcă direcția Legii fundamentale?

Autor: Ivan Lecarev

Total
0
Shares
Total
0
Share