Echipajul SAMU Ciocana, atacat în timpul unei intervenții

Pe 14 septembrie 2024, la ora 19:11, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a primit un apel din partea rudelor unei femei în vârstă de 72 de ani, pe motivul “agresată”, solicitând asistență medicală de urgență.

Echipa SAMU Ciocana a ajuns în 9 minute la domiciliul pacientei, unde rudele acesteia se aflau deja. În urma interogării, femeia a afirmat că nu a cerut intervenția ambulanței și a refuzat categoric examinarea. Situația a escaladat când ginerele femeii a devenit violent față de echipajul medical, îmbrâncind personalul și confiscând un electrocardiograf.

Poliția a fost alertată imediat și a intervenit rapid, reținând agresorul. Autoritățile urmează să investigheze toate circumstanțele acestui incident. Solicitarea a fost considerată nefondată și nu se încadra în criteriile unei urgențe medico-chirurgicale.

IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească condamnă cu fermitate orice acțiune care pune în pericol echipele AMU în timpul intervențiilor. În primele nouă luni ale anului 2024, s-au raportat 170 de cazuri de agresiune asupra personalului AMU, dintre care 144 verbale și 26 fizice.

De asemenea, este regretabil faptul că numărul solicitărilor nejustificate a crescut semnificativ, suprasolicitând serviciul și punând în pericol viețile celor care au nevoie reală de intervenții urgente. Aceasta este o problemă care necesită o atenție sporită, deoarece fiecare solicitare neîntemeiată poate însemna o viață pierdută.

Total
0
Shares
Total
0
Share