După comunicatul alarmant de la sfârșitul lunii august, directorul Biroului de Criză al PNUD vizitează Chișinăul

Shoko Noda, director al Biroului de Criză al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), va efectua o vizită oficială în Republica Moldova pe 9 septembrie 2024. Această vizită vine la scurt timp după comunicatul PNUD de la sfârșitul lunii august, în care se atenționa asupra crizei energetice iminente și a penuriei de combustibil cu care se poate confrunta țara în perioada iernii.

În cadrul vizitei sale, Shoko Noda se va întâlni cu Prim-ministrul Dorin Recean și cu parteneri-cheie ai PNUD pentru a discuta măsurile de sprijin pe care organizația le oferă Republicii Moldova în consolidarea rezilienței față de crizele multiple, inclusiv cele generate de războiul din Ucraina. PNUD își propune să întărească reziliența economică, socială și de mediu a țării, având în vedere provocările complexe din această perioadă.

PNUD își construiește intervențiile pe patru piloni esențiali:

  • Reziliența economică și socială – Proiecte destinate stabilității economice și protejării grupurilor vulnerabile;
  • Incluziunea socio-economică și coeziunea socială – Promovarea incluziunii sociale și dezvoltarea unei societăți echitabile;
  • Energia, securitatea alimentară și reziliența de mediu – Asigurarea unei tranziții durabile în sectorul energetic și securizarea resurselor alimentare;
  • Buna guvernare, statul de drept și anticorupția – Sprijinirea reformelor pentru consolidarea democrației și combaterea corupției.

Cel mai probabil, această vizită are loc pe fondul comunicatului din 28 august, în care PNUD avertiza că Moldova se va confrunta cu o iarnă grea, marcată de criza energetică și penuria de combustibil. Conform prognozelor, aceste provocări vor afecta în mod semnificativ rețelele electrice, în special în zonele urbane, unde există o dependență crescută de energie electrică pentru încălzire în cazul penuriei de gaze naturale.

Planul național pentru gestionarea riscurilor din sectorul energetic, elaborat cu sprijinul Uniunii Europene și PNUD, urmărește să atenueze aceste probleme prin măsuri preventive și de gestionare a crizelor.

Total
0
Shares
Total
0
Share