Drapelul olimpic a ajuns la Los Angeles: Orașul se pregătește pentru Jocurile din 2028

Drapelul olimpic, predat de organizatorii Jocurilor Olimpice 2024 de la Paris omologilor lor americani, duminică seara pe Stade de France, a sosit luni la Los Angeles (Statele Unite), gazda viitoarei ediţii a Jocurilor Olimpice, scrie Agerpres.ro

Primarul metropolei californiene, Karen Bass, a aterizat la bordul unui avion pe care erau imprimaţi palmieri şi sigla ”LA 2028”, înainte de a defila pe pistă cu steagul cu cele cinci cercuri olimpice, în compania mai multor sportivi americani, sub un soare strălucitor.

După aceste Jocuri din capitala Franţei, considerate pe scară largă un succes sportiv, popular şi cultural, edilul american a apreciat că Los Angeles-ul are “multe de învățat” de la capitala Franţei, în special în ceea ce privește capacitatea sa de a organiza “Jocuri Olimpice pentru toți”, cu activităţi paralele prevăzute pentru cei care nu aveau bilete.

“Simțim presiunea pentru a ne asigura că orașul şi regiunea noastră sunt pregătite”, a adăugat Karen Bass, spunând că ar trebui să “apese accelerația”.

Bass vrea ”Jocuri fără mașină”, o promisiune mai mult decât ambițioasă, deoarece californienii sunt dependenţi de vehiculele lor personale, într-un megalopolis împletit cu autostrăzi gigantice, unde blocajele de trafic sunt la ordinea zilei.

”Sunt sceptic că putem reuși cu adevărat, dar vom încerca”, a declarat, pentru AFP, James Moore, specialist în transporturi la Universitatea din California de Sud (USC).

Reţeaua de metrou (5 linii și jumătate cu capacitate redusă) și trenurile nu pot face față nici pe departe necesităților de transport ale unei regiuni precum Los Angeles și ale celor zece milioane de locuitori ai săi. Prin urmare, autoritățile plănuiesc să aducă 3 000 de autobuze suplimentare din toată țara și să creeze benzi rezervate.

Ultima dată când Los Angeles-ul a găzduit Jocurile Olimpice a fost în anul 1984, iar mulți locuitori au părăsit atunci orașul, evitând un coșmar.

“Dacă locuitorii adoptă aceeași strategie în 2028 și părăsesc oraşul, atunci acest lucru va elibera spaţiu pe şosele”, speră Moore.

Los Angeles trebuie să-şi îmbunătăţească şi aeroportul, la care accesul devine uşor un calvar. O navetă automată pentru transportul călătorilor este promisă pentru 2026, an în care oraşul va găzdui primul meci la Cupa Mondială de fotbal din America de Nord.

După cum a arătat un videoclip difuzat în timpul ceremoniei de închidere de la Paris, cu Tom Cruise paraşutat pentru a aduce drapelul olimpic pe literele uriaşe de la Hollywood, Los Angeles-ul se bazează pe reputaţia sa de capitala mondială a filmului şi divertismentului.

Oraşul are în ADN-ul său tot ceea ce are nevoie pentru a transforma următoarele Jocuri într-un succes, a declarat, pentru AFP, Reynold Hoover, directorul general al Comitetului de organizare.

“Suntem creativi, spunem poveşti. Avem sport, avem diversitate”, a rezumat Hoover.

Pe lângă acest “star power”, Oraşul Îngerilor se va putea baza pe o serie de incinte sportive impresionante, ideale pentru a găzdui fervoarea suporterilor americani şi a omologilor lor din întreaga lume.

Istoricul Colosseum, folosit deja în 1932 şi 1984, va găzdui probele de atletism. Vizitatorii vor putea urma gimnastica la celebrul Staples Center, sediul echipei de baschet LA Lakers, sau vor putea descoperi Intuit Dome, un stadion nou-nouţ care se deschide joi.

Dar în spatele faţadei sale pline de farmec, Los Angeles are şi peste 75.000 de persoane fără adăpost, într-o Californie în care preţurile imobiliarelor sunt prohibitive.

De la sosirea sa la primărie, Karen Bass a făcut din această problemă o prioritate. Ea a lansat un vast program de cazare care dă primele roade.

Numărul total al persoanelor fără adăpost a scăzut uşor în 2024, cu 5,1%, pentru prima dată în şase ani.

Total
0
Shares
Total
0
Share