DOC // Corupție și impunitate: De ce procurorul Plevan a blocat dosarul unui angajat INSP acuzat de mită?

Un nou caz de corupție în structurile de forță ale Republicii Moldova iese la lumină, după ce președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a dezvăluit public un episod în care un procuror a blocat un dosar penal împotriva unor angajați ai Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP). Potrivit lui Gligor, ofițerul superior al Centrului Național Anticorupție (CNA), Constantin Bogdan, a depus un raport detaliat în care îi învinuia pe doi agenți INSP, Vasile Sclifos și Dumitru Grama, de estorcarea a 2288 lei de la un șofer oprit în trafic.

Conform informațiilor prezentate de Gligor, ofițerul CNA a respectat toate procedurile legale, documentând minuțios cazul, audiind martorii și strângând probe suficiente pentru trimiterea dosarului în judecată. În raportul său, ofițerul a cerut procurorului Vasile Plevan, adjunct al procurorului-șef anticorupție Veronica Drăgălin, să pună sub acuzare cei doi agenți și să întocmească rechizitoriul pentru a trimite cazul în instanță.

În loc să avanseze cazul în instanță, surse anonime susțin că procurorul Vasile Plevan ar fi mușamalizat dosarul, permițându-le celor doi angajați INSP să scape fără consecințe. „Întrebarea este retorică”, a afirmat Gligor, insinuând că motivele pentru care Plevan a blocat cazul ar fi legate de poziția financiară a unuia dintre inculpați. Vasile Sclifos, unul dintre agenții acuzați, deține schimburi valutare, un lombard și alte afaceri. De asemenea, acesta ar fi declarat împrumuturi de sute de mii de euro și lire sterline fără dobândă, o situație neobișnuită pentru un agent de circulație.

Procurorul Vasile Plevan nu este străin de controverse, după ce a fost declarat incompatibil de către Comisia Pre-vetting pentru lipsa integrității. Decizia comisiei a fost confirmată și de Curtea Supremă de Justiție, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la rolul său în sistemul judiciar. Ștefan Gligor a reamintit publicului și de implicarea lui Plevan în mușamalizarea altor cazuri de corupție de mare anvergură, precum dosarul „Hotelul Național”, calificat de un fost director al CNA drept „rușinea națională a Republicii Moldova”.

Gligor nu a ezitat să adreseze o întrebare directă Veronicăi Drăgălin, procurorul anticorupție, solicitând explicații privind rolul lui Plevan în echipa sa. El a cerut răspunsuri despre modul în care adjunctul procurorului-șef a gestionat în ultimii doi ani cazurile de corupție pe care le-a avut în responsabilitate.

Total
0
Shares
Total
0
Share