Directorii a cinci companii de jocuri de noroc sunt îngrijorați de piața neagră în creștere în Europa

Într-o scrisoare comună, directorii executivi ai cinci companii mari de jocuri de noroc, membri ai Asociației Europene a Jocurilor și Pariurilor (EGBA), își exprimă îngrijorarea colectivă cu privire la creșterea pieței negre din Europa. Operatorii cer măsuri pentru blocarea ofertelor ilegale. Scrisoarea lor comună apare în raportul de sustenabilitate pe 2024, publicat de portalul EGBA.

Potrivit playresponsibly.ro, acești operatori dețin o arie de 32 de milioane de clienți pe teritoriul Bătrânului Continent, cu licențe valide de funcționare în minimum 20 de țări din Europa.

În scrisoare se menționează că ”creșterea pieței negre a jocurilor de noroc online, determinată de site-uri web operate din afara Europei, reprezintă o amenințare tot mai mare la adresa siguranței jucătorilor europeni”.

”Aceste site-uri web nereglementate se sustrag de la responsabilitățile la care operatorii reglementați aderă și operează în afara supravegherii reglementărilor din Europa. Cu toate acestea, site-urile web sunt ușor de găsit, iar popularitatea VPN-urilor înseamnă că sunt ușor accesibile. Mulți operatori de pe piața neagră nu oferă cele mai elementare protecții pentru consumatori, cum ar fi verificarea vârstei și politici de jocuri de noroc mai sigure, expunând jucătorii la riscuri inacceptabile”, menționează semnatarii scrisorii.

Franța, dată ca exemplu negativ

Greii pieței legale atrag atenția că operatorii neautorizați atrag jucători prin bonusuri atractive de înscriere, promoții și cote competitive, datorită costurilor mai mici de operare. În acest mod, ei optează în special pentru jucători vulnerabili care caută jocuri nerestricționate și o cultură „fără întrebări”.

”Din păcate, modul în care s-au dezvoltat cadrele de reglementare în mai multe țări europene a exacerbat problema pieței negre. De ce? Pentru că restricțiile severe din aceste țări împiedică o ofertă atractivă și competitivă pentru jucători, ceea ce îi conduce către site-uri web mai sigure și reglementate la nivel local. De exemplu, în Franța, unde cazinourile online sunt interzise, ​​peste 4 milioane de jucători folosesc în mod regulat site-uri de pe piața neagră, unde pot juca la cazinou online, depășind numărul celor 3,6 milioane de jucători francezi care folosesc site-uri reglementate, potrivit datelor de la autoritatea de reglementare a jocurilor de noroc din țară”, exemplifică semnatarii mesajului.

Adoptarea unei abordări echilibrate este esențială

Companiile cu acte în regulă mai spun că înrăutățirea situației pieței negre din Europa evidențiază necesitatea urgentă ca factorii de decizie naționali să ia măsuri decisive pentru a-și proteja actorii. Momentul pentru a acționa este acum. Deși susținem cu fermitate măsurile de aplicare împotriva site-urilor de pe piața neagră, piețele de jocuri de noroc online competitive și reglementate sunt singura soluție eficientă.

”Facem apel la factorii de decizie naționali să elaboreze cadre de reglementare care să echilibreze protecția puternică a consumatorilor cu un mediu competitiv și inovator de jocuri de noroc online, care este atractiv pentru jucători. Reglementările nu ar trebui să facă din neatenție alternativele nesigure mai atractive, în special pentru jucătorii vulnerabili. Adoptarea unei abordări echilibrate este esențială. Procedând astfel, factorii de decizie pot atenua riscurile de protecție a consumatorilor asociate cu piața neagră și pot sprijini integritatea și sustenabilitatea cadrelor lor de reglementare”, se arată în scrisoarea publicată de EGBA.

Total
0
Shares
Total
0
Share