Deputații l-au primit la Parlament pe laureatul Premiului Nobel, Randy Schekman

Deputații Mariana Lucrețeanu și Adrian Belîi s-au întâlnit cu renumitul cercetător american, laureat al Premiului Nobel, Randy Schekman. Discuțiile s-au axat pe oportunitățile de dezvoltare a domeniului științific și de cercetare din țara noastră.

De asemenea, savantul s-a arătat interesat de Republica Moldova, întrucât aceasta este țara de baștină a străbunicilor lui, care au locuit la Lipcani, raionul Briceni.

Deputații au făcut un schimb de opinii despre posibilitățile de a dezvolta domeniul cercetării în Republica Moldova, reieșind și din experiența profesională pe care o au – deputatul Adrian Belîi în domeniul medicinii, iar deputat Mariana Lucrețeanu, în cel al ingineriei chimice. În context, savantul american a accentuat necesitatea identificării unor direcții clare, cum ar fi medicina, agricultura sau sectorul IT. De asemenea, Randy Schekman și-a exprimat posibilitatea de a împărtăși din experiența sa.

Deputații au mai prezentat reformele implementate în domeniu. Participanții la discuții au vorbit despre importanța implicării studenților în domeniul cercetării, precum și oportunitatea de a face din acest domeniu o platformă de investiții.

Randy Schekman activează, în prezent, în Departamentul de Biologie Moleculară și celulară la Universitatea California din Berkeley, SUA. În 2013, a devenit laureat al Premiului Nobel pentru descoperirea unui sistem important de transportare a celulelor vii. În aceste zile, savantul se află în țara noastră, aceasta fiind prima dată când vizitează Republica Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share