Deputații au adoptat o lege ce prevede ca audienții Institutului Național al Justiției să fie asigurați medical de Guvern

Audienții Institutului Național al Justiției (INJ) vor fi asigurați medical de Guvern. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în a doua lectură de 61 de deputați. Documentul mai conține modificări legislative care vizează organizarea sistemului judecătoresc și a INJ.

Autorii propun un mecanism de asigurare medicală aplicat pentru viitorii procurori și judecători, audienți ai INJ, similar cu cel existent pentru studenții din instituțiile de învățământ superior. De menționat că, până în prezent, audienților INJ li se reținea 9 % din bursă pentru plata poliței de asigurare medicală. Potrivit estimărilor, pentru asigurarea medicală a acestei categorii de cetățeni de către Guvern vor fi necesare cheltuieli de peste 454 de mii de lei.

Proiectul mai conține prevederi care vizează examenele de admitere și de absolvire a INJ. Respectiv, nota minimă de admitere a fost majorată de la 5 la 7, pentru a asigura o mai bună calitate a viitorilor procurori și judecători. De asemenea, în legislație va fi făcută o claritate privind modalitatea de notare în cadrul examenului de absolvire a INJ. Respectiv, persoanele care vor să candideze la funcția de procuror sau de judecător vor trebui să acumuleze un punctaj mai mare sau egal cu 8.00.

Documentul mai conține prevederi care vizează condițiile de accedere în funcția de director al INJ, precum și răspunderea disciplinară sau eliberarea din funcție a acestuia. De asemenea, sunt propuse criterii mai clare pentru selectarea formatorilor Institutului Național al Justiției.

Proiectul de lege conține o serie de prevederi care vizează organizarea sistemului judecătoresc. Astfel, se propune ca refuzul nemotivat al judecătorului de a-și verifica starea de sănătate odată la cinci ani, așa cum prevede legea, să constituie temei de a-l elibera din funcție. De asemenea, se propune o reglementare mai clară a interdicțiilor și obligațiilor judecătorilor.

Inițiativa legislativă aparține Ministerului Justiției, care propune ca aceasta să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, cu excepția prevederilor care vizează reglementările ce țin de instruirea continuă a inspectorilor, precum și reglementările care vizează asigurarea medicală a audienților INJ. Acestea vor intra în vigoare la începutul următorului an bugetar.

Total
0
Shares
Total
0
Share