De miercuri, mai multe echipe mixte de control vor activa la punctul de trecere moldo-român „Leușeni-Albița”

Autoritățile din Republica Moldova sunt pregătite tehnic pentru a operaționaliza, începând cu ziua de mâine, proiectul pilot „Controlul în echipe mixte” la punctul de trecere moldo-român „Leușeni-Albița”. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Interne (MAI), Ana Revenco, în urma ședinței Comisiei Situații Excepționale.

Potrivit oficialului, comisia a aprobat amplasarea echipelor mixte, formate din specialiștii Poliției de Frontieră și ai Serviciului Vamal, pe teritoriul României. „La fel, a fost permisă utilizarea logisticii și echipamentelor de control în punctele de trecere moldo-române, situate pe teritoriul României. Totodată, a fost aprobată amplasarea birourilor comune ale reprezentanților autorităților în acest punct de trecere. Noua schemă de lucru va permite deblocarea situației la frontiera moldo-română și va micșora timpul de așteptare. Urmează să înștiințăm autoritățile române despre deciziile luate, astfel încât, mâine dimineața, și colegii din România să facă parte din această schemă de lucru”, a spus Ana Revenco.

Conducerea MAI a subliniat că, în ultimele patru zile, sincronizarea acțiunilor dintre autoritățile celor două țări a permis deblocarea temporară a situației la frontieră și micșorarea timpului de așteptare a camioanelor cu marfă de trei ori. „Astăzi, timpul utilizat pentru trecerea unui autocamion a constituit aproximativ 14 minute, iar până la ora 14.00, pe sens de ieșire au fost înregistrare peste 500 de tiruri”, a menționat Ana Revenco.

De asemenea, ministrul a anunțat că, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a instalat insule de suport dotate cu bloc sanitar, apa potabilă, bloc medical, spațiu pentru gătit și servit masa.

Proiectul pilot „Controlul în echipe mixte” face parte din planul de contingență convenit, la finele săptămânii trecute, în cadrul reuniunii interministeriale, de la București, la care a participat și prim-ministrul Natalia Gavrilița.

Total
0
Shares
Total
0
Share