CSM nu e de acord cu majorările salariale propuse pentru judecători. Se cere o majorare mai mare

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cere Guvernului și Parlamentului ajustarea salariilor judecătorilor și a membrilor CSM, conform Hotărârii Curții Constituționale nr.21 din 6 decembrie 2022, scrie Bizlaw.md

Decizia stabilește aplicarea valorii de referință de salarizare a judecătorilor și a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii conform ratei inflației medii anuale la data adoptării Legii bugetului de stat.

Totodată, CSM solicită ca majorarea să fie aplicată retroactiv, din 1 ianuarie 2024.

De asemenea, CSM atrage atenția asupra faptului că la adoptarea legilor ce vizează nemijlocit judecătorii, statul are obligația să consolideze raționamentele prin evaluarea tratamentului diferențiat între judecători și alte persoane cu funcție de demnitate publică.

CSM mai remarcă faptul că sistemul special de salarizare a judecătorilor, bazat pe salariul mediu pe economie și aplicat până în anul 2018, asigura creșterea automată a salariului judecătorului în fiecare an, respectiv asigurând independența judecătorilor, în special, cea materială, limitând la minim implicarea puterii legislative și a celei executive în activitatea justiției. În condițiile legislative actuale, salariul unui judecător începător constituie 16 mii de lei din anul 2018, în timp ce costurile vieții s-au aflat în creștere simțitoare.

Amintim că miniștrii și unii judecători vor beneficia de lefuri mai mari. Conform proiectului publicat de Guvern, indicele de referință pentru leafa de ministru ajunge la 3600 de lei. Același indicator se va referi și la vicepremier, dar și la secretarul de stat al Guvernului. Pentru comparație, actualmente, valoarea de referință pentru ultima funcție este de 1800 de lei.

Total
0
Shares
Total
0
Share