Creditare nebancară cu surprize neplăcute: O companie obligă la asigurări scumpe

O companie de creditare nebancară în cârdășie cu una de asigurări obligau clienții ca la încheierea unor contracte de credit să procure și asigurări facultative de accidente, scrie Bizlaw.md

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) susține că, în urma examinării a trei petiții, a constatat încălcarea Legii privind protecția consumatorului de către SAR ”Moldcargo” SA și OCN ”Flex Financial” SRL, prin utilizarea practicilor comerciale incorecte la încheierea unor contracte de credit, completate cu contracte de asigurare facultativă de accidente. Totodată, a fost constatată încălcarea de către entitățile menționate a Legii privind activitatea de asigurare sau de reasigurare.

Regulatorul pecizează că unul din aspectele identificate în cadrul procedurilor administrative vizează faptul că OCN ”Flex Financial” SRL a determinat consumatorii să încheie contracte de asigurare facultativă de accidente ca condiție pentru acordarea creditului, deși contractele de credit nu specificau clar și concis obligativitatea existenței unei garanții sau asigurări. În particular, s-a identificat că, la solicitarea unor credite nebancare în sumă de 7.000 de lei și, respectiv 6.000 de lei, consumatorii au fost determinați să procure asigurări facultative de accidente în sumă de 4.300 lei. În alt caz, la contractarea unui credit nebancar în sumă de 7.000 lei, consumatorul a fost determinat să procure o asigurare facultativă de accidente în sumă de 5.500 lei.

Totodată, s-a constatat că la calcularea cuantumului primei de asigurare au fost aplicați nejustificat coeficienți de majorare, ceea ce a dus la creșterea primei de asigurare. Ca consecință, CNPF a interzis SAR ”Moldcargo” SA și OCN ”Flex Financial” SRL aplicarea practicilor comerciale incorecte.

Total
0
Shares
Total
0
Share