COVID-19 // De ce cazurile de COVID-19 din Shanghai sunt în mare parte asimptomatice

Epidemiologii care analizează cel mai mare focar de COVID-19 din ultimii doi ani din China încearcă să afle motivul pentru care proporția cazurilor asimptomatice este atât de mare și ce ar putea însemna acest lucru pentru viitoarea strategie de izolare din această țară, relatează marți Reuters, potrivit Agerpres.

Numărul de noi cazuri confirmate de infectare cu transmisie comunitară din principalul centru financiar chinez, Shanghai, a ajuns marți la 4.477, un record, însă doar 2,1% au prezentat simptome. Procentul cazurilor simptomatice din ultimele șapte zile a fost de aproximativ 1,6%.

Deși focarele din alte țări au demonstrat că varianta Omicron a coronavirusului prezintă o mortalitate mai scăzută comparativ cu predecesoarele sale, cu niveluri mai scăzute de spitalizare, rata cazurilor simptomatice a fost relativ mare față de cifrele din China.

În Marea Britanie, estimările privind ponderea infecțiilor cazurilor asimptomatice de infectare cu Omicron au variat între 25% și 54%, potrivit datelor guvernamentale, deși testarea nu a fost sistematică.

Marea Britanie a fost, de asemenea, cu un pas înainte în ceea ce privește ridicarea tuturor restricțiilor, pe măsură ce atât această țară, cât și alte state se adaptează la o politică de conviețuire cu COVID-19. Între timp, guvernul chinez a menținut prudența, iar călătoriile internaționale sunt în continuare restricționate.

Numărul redus al infecțiilor simptomatice în China și rata foarte scăzută de decese – doar două asociate COVID-19 în acest an – a alimentat speranțele că țara va reuși o “aterizare ușoară” după relaxarea restricțiilor de “eliminare dinamică”, bazându-se pe o politică de izolare și testare obligatorie.

Iată câteva explicații referitoare la motivul pentru care rata de cazuri asimptomatice este atât de mare, potrivit Reuters:

Testare de supraveghere

China este singura țară mare care realizează testare de supraveghere, în masă, nedirecționate, cu scopul de a descoperi mai multe cazuri asimptomatice și care ar putea, de asemenea, să dezvăluie mai multe cazuri simptomatice.

“Cu siguranță, nivelurile ridicate de testare vor detecta mai degrabă cazurile asimptomatice”, a declarat Adrian Esterman, expert în biostatistică la Universitatea din South Australia.

În alte țări, multe persoane care se testează pozitiv acasă cu ajutorul kit-urilor nu raportează acest lucru, iar datele oficiale arată, de asemenea, că o scădere a numărului de cazuri de infectare din afara Chinei a coincis cu o scădere a numărului de teste efectuate.

Numai luni, Shanghai a condus peste 8 milioane de teste la peste 60.000 de stații din districtele în care a fost instituit lockdown. Alte țări, chiar dacă încă impun programe de testare obligatorie, adoptă în prezent o abordare mai direcționată.

Virulență mai redusă, rată mai mare de vaccinare

Răspunsul fără compromisuri al Chinei la noua variantă a fost parțial rezultatul incertitudinii cu privire la nivelurile de imunitate și rezistență în rândul populației după aproape doi ani de izolare.

Însă, săptămâna trecută, expertul din Shanghai în COVID-19 Zhang Wenhong a scris pe platforma Weibo, asemănătoare Twitter, că în timp ce varianta nouă Omicron este mai greu de eliminat, s-a dovedit clar mai puțin “înfricoșătoare” comparativ cu predecesoarele sale.

Experții chinezi, inclusiv Zhang Boli, care consiliază Guvernul asupra abordării anti-COVID-19, au spus o patogenitate inerent mai scăzută a Omicron, combinată cu ratele de vaccinare relativ ridicate din țară, ar putea reduce numărul cazurilor de infectare simptomatice.

Însă, nivelurile de vaccinare din Coreea de Sud și Singapore sunt mai mari decât în China și aceste țări au mai multe cazuri simptomatice.

Intervenție precoce

Zhang a declarat marți într-un interviu pentru Science and Tehnology Daily din China că proporția ridicată de infecții asimptomatice nu reprezintă neapărat o caracteristică a virusului.

Această rată ridicată ar putea fi rezultatul detectării precoce în China, ceea ce le permite autorităților să depisteze și să izoleze cazurile înainte de a deveni simptomatice și ca un număr mai mare de persoane să se îmbolnăvească.

Wu Zunyou, epidemiolog-șef la Centrul pentru Controlul Bolilor din China, a declarat într-o conferință de presă sâmbătă că starea “asimptomatică” nu este fixă. Persoanele respective pot începe să manifeste simptome în câteva zile, a spus el, adăugând că trebuie acordată atenție ratei de infectare.

Co-infecții

Este posibil, de asemenea, ca multe dintre simptomele care observate în cazurile din afara țarii să fie cauzate de “co-infecții”, cu tulpini deosebit de virulente ale răcelii comune adesea manifestându-se în moduri similare cu COVID-19.

Cercetătorii au notat că măsurile de lockdown impuse în alte țări au condus la o reducere vizibilă a cazurilor de alte boli infecțioase, inclusiv de gripă. Noua abordare, în care mare parte din lume învață să “coexiste” cu COVID-19, aduce de asemenea riscul revenirii virusurilor vechi.

Total
0
Shares
Total
0
Share