Corneliu Furculiță: ”Noua guvernare dorește să-și supună Procurorul General, așa cum au făcut guvernele AIE”

Presiune politică și dorința guvernării de a-și supune puterea procurorilor, așa a comentat fruntașul PSRM, Corneliu Furculiță, intenția PAS de a-l schimba pe Procurorul General, informează NTV

”Procurorul este o figură apolitică. El a fost ales în baza unui concurs legal, nu poate fi demis, atunci care ar fi necesitatea ca dumnealui să plece, decât doar din inițiativă proprie dacă el decide. În alte cazuri este o presiune, evident politică, o dorință a politicului de a submina puterea procurorilor și nu cred că este un lucru bun. Care ar fi problema dacă procurorul ar rămâne cel care este și și-ar executa funcțiile așa cum el și le execută”, a declarat Furculiță în cadrul unei emisiuni televizate.

Socialistul susține că dorința PAS de a-l înlocui pe Procurorul General este similară cu practica partajărilor secrete efectuate de guvernele AIE și care s-au soldat cu un eșec total pentru țară și reforma în sistemul de drept.

”Consider că nu este o practică bună, fiindcă noi am avut astfel de practici, atunci când AIE 1, AIE 2, AIE 3 au partajat funcțiile în stat conform unor acorduri secrete, inclusiv funcția Procurorului General. Ați văzut că a fost o practică negativă. Cu se s-a soldat? Și acel scandal cu Pădurea Domnească și multe alte scandaluri. Vrem să repetăm acest eșec?”, a menționat socialistul.

Furculiță a amintit și despre criza provocată de premierul Maia Sandu în 2019, când a sabotat concursul legal de selectare a Procurorului General în dorința de a numi în această funcție o persoană docilă.

”Vom merge în concursuri nesfârșite. Ați văzut cum a fost petrecut și concursul de către guvernul Sandu la numirea procurorului. S-a mers din concurs în concurs, până s-a anulat concursul și s-a dorit de a fi numită acea persoană care le convine dumnealor. Consider că toți actualii funcționari care sunt legal în posturile lor trebuie să-și exercite mandatul în continuare. Dacă sunt întrebări față de dumnealor, să fie chemați, să fie făcută o analiză și totul strict conform legislației. Mandatul trebuie să fie dus până la capăt”, a declarat Corneliu Furculiță.

Citește și: VIDEO // Alexandr Stoianoglo: ”Сine mă poate evalua, doamna Stamate sau domnul Litvinenco, care nu au bătut nici un cui în viața lor?

Total
0
Shares
Total
0
Share