Concurs pentru comunități energetice: Ministerul Energiei a lansat selectarea pentru implementarea energiei regenerabile la nivel local

Ministerul Energiei în parteneriat cu Moldova Energy Security Activity – MESA a anunțat concurs de selectare a unei comunități energetice, care să contribuie la dezvoltarea și integrarea energiei regenerabile la nivel național și pentru a stimula implicarea cetățenilor, autorităților publice locale, asociațiilor proprietarilor în condominiu, asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații, asociațiilor de dezvoltare intercomunitară în tranziția energetică a țării.

Obiectivul concursului este identificarea uneia sau a două comunități din Republica Moldova doritoare să participe în implementarea conceptului de comunitate energetică.

La concurs pot participa organizații necomerciale existente care au o formă colectivă (fără scop lucrativ, asociație, cooperativă, parteneriat, etc.)

Entitățile trebuie să aibă cel puțin 10 membri/persoane în organizație, să fie capabile să furnizeze date tehnice detaliate privind consumul istoric de energie și să mențină un angajament activ pe tot parcursul proiectului. De asemenea, trebuie să aibă o situație financiară stabilă și să fie capabilă să ofere o contribuție financiară convenită de comun acord pe parcursul implementării.

Proiectul pilot va funcționa din iulie 2024 până în decembrie 2025.

Persoanele interesate pot depune dosarele la adresa MESABIDS@tetratech.com până în data de 5 iulie.

Comunitatea energetică este o zonă definită de cetățeni voluntari și actori locali care utilizează în mod colectiv tehnologii descentralizate de energie regenerabilă, cum ar fi energia eoliană și solară, pentru a genera, a partaja și a vinde energie electrică în cadrul comunității, către rețeaua electrică sau către comunitățile învecinate. Comunitățile energetice oferă beneficii comunitare de mediu, economice sau sociale membrilor săi sau zonelor locale în care își desfășoară activitatea.

Total
0
Shares
Total
0
Share