Comitetul ONU cere explicații Guvernului: Suprapopularea și asistența medicală, principalele probleme din penitenciare

Penitenciarele din Republica Moldova se confruntă cu probleme majore de suprapopulare, violență și asistență medicală inadecvată, conform unui raport recent al Comitetului ONU pentru Drepturile Omului, informează telegraph.md

Acest raport subliniază eșecul autorităților moldovene de a asigura siguranța deținuților și de a implementa mecanisme eficiente pentru raportarea și investigarea cazurilor de tortură și tratamente inumane. În plus, situația precară a asistenței medicale în penitenciare este un aspect critic evidențiat în document.

Guvernul Republicii Moldova este acum chemat să ia măsuri urgente pentru a remedia aceste deficiențe grave din sistemul penitenciar. Raportul solicită autorităților să ofere informații detaliate despre planurile de construire a noilor penitenciare și centre de detenție, precum și despre inițiativele de implementare a alternativelor la detenție.

Organizația non-guvernamentală Promo-LEX a avut un rol esențial în elaborarea acestui raport, oferind informații relevante Comitetului ONU pentru Drepturile Omului privind condițiile din penitenciarele moldovenești și problemele cu care se confruntă deținuții.

„Este esențial ca toate părțile implicate – de la autorități la organizații civile – să colaboreze și să adreseze în mod activ aceste provocări evidențiate de Comitet. Se poate observa cu ușurință că o abordare fragmentată nu a funcționat și nu va funcționa în viitor. Garantarea asistenței medicale de calitate și luarea în considerare a recomandărilor internaționale sunt doar câteva dintre pașii esențiali pentru a asigura drepturile fundamentale ale deținuților și pentru a construi un sistem penitenciar mai eficient”, a raportat avocata Promo-LEX, Nicoleta Hriplivîi.

Total
0
Shares
Total
0
Share