Cea mai depopulată localitate din țară cu 253 de locuitori, fără gaz și transport public. Unde se află

Datele Biroului Național de Statistică relevă că la începutul anului, 253 de persoane aveau viză de reședință aici. Cu un buget puțin peste 1 milion de lei, fără conectare la rețeaua de gaz și nici o rută de transport public cel puțin spre centrul raional, comuna rezistă provocărilor traiului în mediul rural, scrie Radio Moldova.

Comuna Ochiul Roș, din care face parte și satul Picus, nu a fost mare niciodată. Cu 50 de ani în urmă, aici locuiau aproximativ 600 de persoane, localitatea având fabrici de animale, păsări și un parc auto. Evenimentele social-politice din anii ’90, au însemnat începutul sfârșitului acestor afaceri locale, iar în următoarele decenii s-au închis grădinița și școala din sat. Cifrele prezentate de autoritatea locală relevă că aici locuiesc peste 360 de oameni, dintre care doar 253 au viză de reședință, conform datelor Biroului Național de Statistică. Cu un buget mic, extrem de important într-o localitate, nu poți implementa proiecte de dezvoltare și servicii de calitate, așa cum își doresc oamenii, notează primara Maria Ostapenco.

„70 % din locuitori sunt persoane în etate. Restul sunt plecați peste hotare sau în alte orașe. Lumea pleacă neavând condiții de trai decente. Suntem unica localitate din raionul Anenii Noi care nu este conectată la gaz. Nu avem nici o rută regulată de transport public. Cei cu mașini proprii circulă mai ușor, însă pensionarii sunt nevoiți să arendeze un taxi spre Anenii Noi sau altă direcție. A fost anunțat un concurs de selectare a unui agent economic care să presteze aceste servicii, dar până la urmă nimeni nu acceptat să deschidă o rută-tranzit.”

Oamenii din Ochiul Roș păstrează o doză de optimism, în pofida dezavantajelor pe care le au, față de alte localități. Politicienii îi vizitează doar când se apropie alegerile, iar promisiunile nu mai ajung să fie îndeplinite. Chiar și așa unele familii care locuiesc aici de ani buni spun îți iubesc localitatea și au mari speranțe că într-un final, localitatea va prospera.

„Suntem o localitate mică și suntem mai mult pe cont propriu. Cine va locui aici dacă nu sunt create condiții de trai, și aici vorbim chiar de aceeași gazificare. Toată familia mea e aici, surori, frați, nu văd de ce aș pleca de aici. Ne place satul nostru, ne împăcăm bine cu vecinii și ne ajutăm reciproc.”

Periodic, aici apar diverși cumpărători, care vor să se mute la țară, doar că în lipsa de transport public majoritatea tranzacțiilor de vânzare – cumpărare eșuează, spun localnicii. Puțini se rețin, așa cum este în cazul lui Dumitru Ion, care s-a mutat din capitală în Ochiul Roș, în 2017, și de atunci îi înveselește pe vecini cu glumele sale.

„Sunt 8 ani de când am venit aici, e o decizie personală și îmi place aici. Este altfel decât în capitală. Mi-aș dori să se dezvolte un pic satul, este puțină lume și ar trebui atrași mai mulți tineri.”

Comuna Ochiul Roș nu este unica localitate, cu un număr atât de mic de locuitori. Mai puțini oameni sunt și în alte 9 comune care au între 380-383 de persoane. Printre acestea se regăsesc comuna Salcia, Carbalia sau satul Romanovca.

Total
0
Shares
Total
0
Share