Candidații la prezidențiale vor trebui obligatoriu să aibă un grup de inițiativă

Candidații desemnați pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova vor constitui, în mod obligatoriu, un grup de inițiativă care va fi înregistrat la Comisia Electorală Centrală (CEC).

Potrivit CEC, în cazul în care inițiativa vine de la cetățeni, grupul de inițiativă se va constitui din cel puțin 25 și cel mult 100 de persoane cu drept de vot.

Grupul de inițiativă se constituie la adunarea cetățenilor la care se decide susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, se alege conducătorul grupului și se aprobă lista membrilor grupului de inițiativă. Candidatul desemnat la prezidențiale participă în mod obligatoriu la adunarea de constituire a grupului de inițiativă și poate fi ales chiar conducător al grupului.

Membrii CEC au precizat că la ședințele organelor centrale ale partidelor și ale blocurilor electorale, în cadrul cărora are loc desemnarea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, se aprobă și lista membrilor și se constituie grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor susținătorilor candidatului respectiv.

Pentru înregistrarea grupului de inițiativă, candidatul desemnat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, cel târziu cu 50 de zile înainte de ziua alegerilor, depune la CEC următoarele documente:

  • cererea în formă scrisă privind înregistrarea grupului de iniţiativă;
  • procesul-verbal al ședinței adunării cetățenilor / organului central privind susținerea / desemnarea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova;
  • lista, în original, a cetățenilor care au participat la adunarea de constituire a grupului de inițiativă. Lista va conține numele, prenumele, anul nașterii, domiciliul și semnăturile acestora;
  • lista membrilor grupului de inițiativă;
  • declarația candidatului desemnat privind consimțământul său de a fi susținut în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Declarația va fi scrisă personal de candidatul desemnat la sediul CEC și prezentată concomitent cu setul de documente:

  • copia buletinului de identitate;
  • cererea în formă scrisă a conducătorului grupului de inițiativă privind desemnarea persoanei responsabile de finanțele grupului de inițiativă (trezorierul);
  • statutul şi extrasul din Registrul de stat al persoanelor juridice, în cazul partidelor politice.

În termen de trei zile de la recepționarea documentelor, CEC verifică corectitudinea acestora şi decide asupra înregistrării sau refuzului înregistrării grupului de inițiativă.

Pentru alegerile din acest an, perioada de desemnare a candidaților la prezidențiale va începe în 21 august 2024.

În 20 octombrie curent, în Republica Moldova se vor desfășura alegerile președintelui țării și referendumul constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană.

Total
0
Shares
Total
0
Share