CA a sancționat postul GRT din Găgăuzia

În ședința publică de astăzi, membrii Consiliului Audiovizualului au votat pentru sancționarea furnizorului public regional GRT, pentru încălcarea repetată a prevederilor privind asigurarea informării corecte, așa cum este stabilit la art. 13 din Codul serviciilor media audiovizuale .

Analiza conținuturilor supuse controlului a scos în evidență influența factorului politic asupra politicii editoriale a furnizorului public regional. De la alegerea temelor până la invitați, o coordonare a discursului/mesajului mediatic poate fi observată în special în cadrul programelor, dar și în știri, atunci când sunt abordate subiecte legate de relația unor reprezentanți ai autonomiei cu centrul sau acțiunile guvernatoarei. Furnizorul public induce în eroare beneficiarul de informație prin abordarea unilaterală, superficială și insuficient documentată a faptelor și evenimentelor, se mai arată în raportul de monitorizare.

Din analiza calitativă a edițiilor programelor monitorizate s-a reținut repetarea ciclică a narațiunii „distrugerea/lichidarea Găgăuziei”, însoțită de teze false ca: „lichidarea judecătoriilor”, „micșorarea bugetului”, „refuzul de a recunoaște bașcana”, „orice mesaj poate fi considerat trădare de patrie”, „falsificarea alegerilor”.

Pentru încălcările admise, postul ”TV-Găgăuzia” a fost sacționat cu amendă în mărime de 30 000 lei.

Total
0
Shares
Total
0
Share