Autoritățile Coreei de Nord au declarat că le este indiferent cine va câștiga cursa prezidențială din SUA

Autoritățile nord-coreene au indicat marți, într-un editorial, că nu le interesează cine va câştiga alegerile prezidențiale din Statele Unite și au dat de înțeles că nu vor negocia sub nicio formă cu Washingtonul, la doar câteva zile după ce candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, a sugerat că va urmări să aibă un dialog cu liderul Kim Jong Un dacă va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie, informează EFE, citat de Agerpres.ro

Textul publicat de agenția de presă de stat KCNA precizează că Donald Trump a manifestat “o dorință persistentă ca să existe relații între Republica Populară Democrată Coreea (RPDC) și Statele Unite”, în timpul unui discurs recent, rostit la convenția republicană din Milwaukee.

“Indiferent ce administrație preia puterea în SUA, climatul politic, care este marcat de luptele dintre cele două partide, nu se va schimba şi, prin urmare, nu ne interesează (rezultatul)”, se arată în editorial.

“Este adevărat că Trump, când era președinte, a încercat să scoată în evidenţă relațiile personale speciale dintre șefii de stat în cadrul relațiilor bilaterale, dar nu a realizat nicio schimbare pozitivă substanțială”, se arată în articol, care adaugă că “este necesar să se facă o distincție clară între politica externă a unui stat şi sentimentele personale”.

După ce a început negocierile cu Coreea de Nord privind denuclearizarea în timpul primului său mandat la Casa Albă, Donald Trump a decis să suspende un summit la Hanoi, în 2019, apreciind oferta de dezarmare a Phenianului drept insuficientă, un gest despre care mulți experți consideră că a afectat foarte mult credibilitatea Washingtonului în ochii regimului nord-coreean.

De atunci, regimul de la Phenian a întors spatele noilor oferte de dialog și și-a consolidat foarte mult relația cu Rusia.

Editorialul, care profită de ocazie pentru a critica desfășurarea avioanelor de vânătoare americane F-18 în Coreea de Sud pentru manevrele comune care încep marți, condamnă în general schimbările politicii SUA cauzate de schimbările din administrație și vorbește despre o lipsă de credibilitate când vine vorba de respectarea acordurilor.

Ca exemplu în acest sens, textul aduce în discuţie așa-numitul “Acord-cadru” din 1994, prin care un consorțiu internațional condus de SUA, Coreea de Sud şi Japonia s-a angajat să construiască reactoare cu apă uşoară în Coreea de Nord pentru ca regimul să înghețe programul său atomic convențional, după care pactul a fost abandonat în timpul administrației George W. Bush.

“Privind întregul dialog dintre RPDC şi SUA, comunitatea internațională a ajuns deja la concluzia că Statele Unite sunt o țară perfidă, care nu își ține promisiunile”, indică editorialul, care concluzionează că,”din cauza gravelor erori strategice ale administrațiilor succesive, a sosit momentul în care SUA ar trebui să își facă cu adevărat griji pentru securitatea lor”.

Total
0
Shares
Total
0
Share