Ambasada Ucrainei solicită Mexicului să-l aresteze pe Putin dacă liderul rus va veni la învestirea noului președinte

Ambasada Ucrainei în Mexic a cerut miercuri guvernului mexican să-l aresteze pe președintele rus Vladimir Putin dacă va veni la ceremonia de învestire a președintei mexicane Claudia Sheinbaum. Putin este vizat de un mandat de arestare din partea Curții Penale Internaționale (CPI) pentru crime de război.

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023 un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război prin deportarea în Rusia a copiilor ucraineni din zonele ocupate de armata rusă în Ucraina.

Mexicul este semnatar al Statutului de la Roma, actul fondator al CPI, care prevede că este de „datoria fiecărui stat de a supune jurisdicției penale pe cei responsabili de crime internaționale”.

Ambasada Ucrainei în Mexic îl califică pe președintele rus drept „criminal de război”, care trebuie să răspundă în fața justiției pentru invazia în Ucraina pe care a inițiat-o în februarie 2022.

În același timp, misiunea diplomatică mulțumește guvernului mexican pentru invitarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la ceremonia de învestire a noului șef al statului.

Viitorul ministru mexican de externe, Juan Ramon, a subliniat că invitarea președintelui rus nu a fost decât o ”practică protocolară”.

Claudia Sheinbaum, prima femeie aleasă președinte al Mexicului după victoria ei triumfală din 2 iunie, își va prelua oficial atribuțiile la 1 octombrie pentru un mandat de șase ani.

Total
0
Shares
Total
0
Share