Vasile Tarlev propune un „Pact Național de Protejare a Terenurilor Moldovei” și acuză guvernarea de planuri de lichidare a statului

Vasile Tarlev, candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, a lansat un apel public către toți candidații în cursa electorală de a semna un „Pact Național de Protejare a Terenurilor Moldovei”. Tarlev susține că guvernarea actuală ar fi pregătit un plan de lichidare a statului, permițând vânzarea terenurilor agricole către companii străine fără consultarea cetățenilor.

„Toate acțiunile recente arată clar că se pregătește un plan meschin de lichidare a statalității, independenței și suveranității Republicii Moldova. Fermierii sunt lăsați în voia sorții, băncile comerciale le confiscă terenurile și le vând pe nimic străinilor”, a declarat Tarlev. El face referire și la un mesaj recent din partea unui ambasador important, care ar sugera vânzarea terenurilor moldovenești companiilor străine fără consultarea publicului.

Tarlev a subliniat că este necesar să se ia măsuri urgente pentru a proteja terenurile agricole și pentru a preveni înstrăinarea lor ilegală. El propune semnarea unui pact național între toți candidații la funcția de președinte și partidele politice, care să garanteze că pământul Republicii Moldova nu va fi vândut fără acordul cetățenilor. În plus, Tarlev a anunțat intenția de a iniția un proiect de lege care să interzică categoric vânzarea terenurilor agricole fără voia poporului.

„Dacă, în cel mai rău caz, cineva dorește să implementeze această idee, totul trebuie făcut în mod democratic, printr-un referendum, pentru a decide împreună direcția în care merge țara”, a precizat Vasile Tarlev.

El și-a exprimat speranța că ceilalți candidați la alegerile prezidențiale vor susține această inițiativă și vor semna pactul, pentru a proteja terenurile țării de înstrăinare.

Recent, reprezentanții guvernării au declarat că în procesul negocierilor privind aderarea la UE va fi discutat și acest subiect.

Total
0
Shares
Total
0
Share