VIDEO // Serghei Ivanov, propus la funcția de consilier prezidențial în domeniul agriculturii: „Cel puțin 50% din marfă pe raft să fie autohtonă!”

„Printre primele legi pe care noi le vom propune să le implementăm în contextul protejării producătorului autohton este introducerea obligatorie a procentului producției autohtone care va fi pe raft”. Declarația a fost făcută de Serghei Ianov, agricultor în a treia generație, propus de Renato Usatîi la funcția de consilier al președintelui pe problemele agriculturii. El a precizat că cel puțin 50% din producția prezentă pe rafturile din centrele comerciale din țară trebuie să fie de origine autohtonă.

„De exemplu, din 10 produse prezente pe raft, cinci trebuie să fie moldovenești, cinci – străine . Culmea – legea a fost, dar a venit PAS și a scos-o, am rămas frapați de treaba asta. De asta și suntem încăpușați – când să vindem marfa prețul este mic, când să procurăm ceva – prețul e mare. Din start trebuie stabilite regulile de joc și anume cu accent maxim pe producătorul autohton”, a declarat Serghei Ivanov la întâlnirea cu locuitorii din raionul Drochia.

Totodată, el mai propune ca importul fructelor și legumelor străine să fie permis doar în afara sezonului, pentru a nu crea concurență nesănătoasă producției moldovenești în sezon când oferta pe piața internă și așa este mare:

„Avem statistică, se știe foarte clar cât recoltăm. În sezonul de cireșe, roșii și harbuji să nu se importe aceleași produse din alte țări ca să nu concureze produsele lor subvenționate cu ale noastre. Iar dacă se importară, să stabilim taxe mai stricte”.

El a supus criticilor modul în care guvernarea gestionează domeniul agriculturii.

„Vremuri bune sunt, dar nu pentru noi, pentru dânșii. Când am contractat creditul rata dobânzii era de 7%, dar m-am trezit cu 22%. Nu-i de vină guvernarea că a fost secetă, dar e de vină guvernarea cum guvernează și gestionează problemele. Ca să putem lucra trebuie să fim auziți!”, a spus Ivanov.

El a declarat că îl va susține pe Renato Usatîi, pentru că ceilalți care au fost la guvernare „n-au făcut treabă, inclusiv cei care au guvernat în ultimii patru ani”.

„Arată-mi cine ești, ce ai făcut și eu voi spune ce poți să faci. Nouă nu ne trebuie șefi, ne trebuie un manager bun care este gata să-și asume responsabilitatea și să facă treabă. Renato Usatîi a demonstrat că este un manager bun”, a declarat Ivanov.

Total
0
Shares
Total
0
Share