Interzicerea spotului electoral al lui Usatîi, atacată în instanță: „Este încălcat dreptul la libera exprimare!”

Interzicerea difuzării spotului electoral al candidatului la funcția de președinte, Renato Usatîi, la postul public „Radio Moldova” a fost atacată în instanța de judecată.

Renato Usatîi invocă încălcarea dreptului său la libera exprimare, discriminarea în raport cu alți concurenți electorali și limitarea în expunerea platformei electorale. Renato Usatîi cere instanței obligarea Instituției Publice Compania „Teleradio Moldova” să difuzeze mesajul în forma prezentată de candidat.

În contestare se spune că punctul 40 din Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, la care face referire „Teleradio Moldova”, nu conține prevederi ce ar servi drept temei pentru interzicerea sintagmei „sunt pentru interzicerea propagandei LGBT în școli”: „Norma expusă prevede drept „incitare la discriminare” doar „utilizarea materialelor în care apar personalități istorice de peste hotare, simbolica unor state străine sau organizații internaționale, sau imaginea unor persoane oficiale străine. /…/ Prin mesajul în varianta audio pentru prezentarea programei electorale în cadrul timpilor de antenă gratuit, nu utilizez nici într-un mod simbolica vreunei organizații internaționale”.

Totodată, refuzul postului public de radio de a difuza acest spot a fost contestat la Consiliul Audiovizualului. Autorul cere atragerea la răspundere a Instituției Publice Compania „Teleradio Moldova” în temeiul prevederilor Codului Serviciilor Media Audiovizuale.

Amintim că Postul public „Radio Moldova”, plătit din banii cetățenilor țării, a refuzat plasarea unui spot audio de prezentare a platformei electorale a candidatului la funcția de președinte, Renato Usatîi, din cauza că spotul conține fraza „eu sunt pentru interzicerea propagandei LGBT în școli”.

Total
0
Shares
Total
0
Share